Hoppa till huvudinnehållet

Kenny Bräck om historiska segern: ”Betyder jättemycket”

Publicerad:
Kenny Bräck gläds åt Felix Rosenqvists historiska seger i Indycar.
Kenny Bräck gläds åt Felix Rosenqvists historiska seger i Indycar. Foto: Mark Earthy/TT

I går kväll vann Felix Rosenqvist Indycarseriens lopp på Road America. Han blev förste svensk sedan Kenny Bräck att vinna ett lopp i Indycar.

Det tog nästan 20 år.

– Väldigt roligt. Jag har sett hans framfart och han har ju haft potential, säger Bräck till VF-sporten.

Kenny Bräck, 54 år, bor och jobbar idag i England. Men när VF-sporten pratar med den värmländske motorsportslegendaren är han i Italien för att testköra bilar.

Bräck har naturligtvis koll på den historiska segern som ägde rum i söndags kväll.

Felix Rosenqvist, 28 år, tog sin första vinst i Indycarserien när han körde hem loppet på Road America i Elkhart Lake i Wisconsin.

– Fantastiskt kul att ta hem första segern här på Road America efter en tuff start på säsongen. Det är det här jag kämpat för så himla länge nu, sa Rosenqvist till SVT Sport.

"Sett hans framfart"

En imponerande prestation. Och Felix Rosenqvist är alltså förste svensk sedan värmlänningen Kenny Bräck att vinna ett lopp i Indycar.

Men det tog nästan 20 år. För senast Bräck segrade var år 2002 i Mexico City.

Nu gläds Kenny Bräck såklart med Felix Rosenqvist.

– Det var väldigt roligt. Jag har sett hans framfart och han har ju haft potential. Han visade i fjol att han hade potential att göra något riktigt bra, säger Arvikasonen Kenny Bräck till VF-sporten.

– Men sedan är det alltid svårt innan man får allt att klicka. Men nu fick han det och det var som sagt väldigt roligt. Och jag tror att det är lättare när man har fått den här första segern nu. Det blir lättare nu när man vet hur det ska kännas, det tror jag.

 Felix Rosenqvist på Road America där han under söndagen vann sitt första lopp i Indycar.
Felix Rosenqvist på Road America där han under söndagen vann sitt första lopp i Indycar. Foto: Gary C. Klein

Stor prestation

Kenny Bräck kunde inte se loppet på grund av egna resor. Men han vet såklart att det krävs något extra för att lyckas vinna.

– Där inte lätt att vinna i det här. För det är väldigt likvärdigt material och bra förare. Det är jävligt svårt.

Varför tror du det har tagit nästan 20 år sedan du vann 2002?

– Jag vet inte faktiskt. De har väl inte gasat tillräckligt under 20 år. Nej, jag vet inte, säger Bräck med ett skratt.

Att Felix Rosenqvist som blott andre svensk vann ett lopp i Indycar tror Bräck är oerhört viktigt för svensk motorsport.

– Det betyder jättemycket. Det är det som behövs. Vi behöver ha den framgången för att det ska bli fokus på sporten och för att de yngre ska känna att det går.

"Gått en lång väg"

Kenny Bräck är imponerad av Rosenqvists resa till högst upp på prispallen på Road America.

– Felix har dessutom gått en lång väg. Han har kört mycket bil och gått en lång väg med att kämpa själv. Även det är annorlunda nu än det var på min tid. Men han har ju varit sin egen kille även fast hans manager Stefan Johansson hjälper honom i och för sig.

– Men Felix gjorde ju allt själv i juniorserierna och så vidare. Men det kanske är så att man bygger någon slags extra självkänsla, självförtroende och ett jävla anamma i det. Jag vet inte riktigt, men han har i alla fall gjort det.

År 1999 vann Kenny Bräck även klassikern Indy 500. Det återstår att se om Felix Rosenqvist kan göra även det.

Artikeltaggar

Felix RosenqvistIndycarKenny BräckMotorsport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.