Hoppa till huvudinnehållet

Ett hopp i världsklass av Khaddi Sagnia – tyngre för värmländskorna

Publicerad:
Khaddi Sagnia visade klass när hon gjorde ett av sina längsta hopp någonsin.
Khaddi Sagnia visade klass när hon gjorde ett av sina längsta hopp någonsin. Foto: Olle Persson

Många hade svårt att leverera resultat i tuffa förhållanden. Men Khaddi Sagnia slog till med ett riktigt världsklasshopp på 6,76 meter.

– Jag ser absolut den här tävlingen som en lyckad tävling, säger hon till VF-sporten.

Det var ingen publik på Tingvalla IP under 2020 års upplaga av Karlstad GP. Men de som följde galan framför TV-soffan fick njuta av Khadds Sagnias fina resultat i damernas längdhopp.

Trots väldigt tuffa förberedelser med regn och rusk så slog Sagnia till med 6,76 meter. Endast fem centimeter från hennes eget världsårsbästa på 6,81. Med andra ord ett hopp i absolut världsklass från 26-åringen tävlandes för Ullevi FK.

– Jag är väldigt nöjd. Väldigt nöjd faktiskt. Det är fortfarande lite strul i ansatsen men det är viktigt för mig att ändå kunna få tävlingar och få göra hopp efter hopp efter hopp. För det är då som man kan gå framåt, säger Khaddi Sagnia till VF-sporten.

– Jag ser absolut den här tävlingen som en lyckad tävling men det är självklart mycket jobb som behöver göras. Men ändå ett steg i rätt riktning.

"Otroligt kul"

Det var ett rejält regnoväder som drog in över Tingvalla strax innan längdhoppstävlingen skulle äga rum. Men Sagnia var ändå lycklig över att få hoppa i Karlstad igen trots tomma läktare.

– Det har varit en lång dag och det blev lite förseningar. Men vi höll modet uppe och fick en regnbåge och klarade oss. Tyvärr var det ingen publik och vi vet också att Karlstadpubliken oftast brukar vara bra på att heja. Det är otroligt kul att få hoppa här och det var det idag också. Men jag har saknat publiken, absolut.

Hur svårt är det att prestera i sådana här förhållanden?

– Det var rätt pirrigt idag med tanke på att det var väldigt fint väder när vi värmde upp. Men sedan blev det ett uppehåll där när jag redan har på spikskorna och jag kan liksom inte hålla igång och det ösregnade. Så man fick göra det bästa man kunde i gångarna (under läktaren). Det var tufft, men vi kom igång.

Kaiza Karlén fick inte hoppningen att stämma och tar nu nya tag när en intensiv augusti väntar.
Kaiza Karlén fick inte hoppningen att stämma och tar nu nya tag när en intensiv augusti väntar. Foto: Olle Persson

För de värmländska hoppen i tävlingen gick det tyngre. Erica Jarder och Kaiza Karlén nådde inte upp till sina normala längder. Däremot lyckades Emilia Kjellberg att sätta säsongsbästa med ett hopp på 5.90.

– Jag halkade på plastelinan i mitt första hopp och trampade lite snett och fick en stukning. Jag blev lite orolig för hur det skulle gå. Jag blir liksom lite rädd för plankan och tar väldigt små kliv och då tappar jag mycket inför hoppet, jag springer och bromsar lite grann, säger Kaiza Karlén som stannade på 6.11, en bit ifrån hennes säsongsbästa på 6.43.

"Träna på hårt"

Första hoppet där hon halkade spökade under resten av hennes tävling.

– Självförtroendet blir påverkat och det kändes inte som att jag vet hur man ska hoppa längdhopp.

Nu väntar paus för Karlén som har en hektiskt augusti.

– Jag måste försöka se till att träna på hårt nu. Det lär bli tävling nästan varje helg under augusti, säger hon.

Även Erica Jarder hade förhoppningar om att hoppa långt. Jarder som för en dryg månad sedan gjorde sitt längsta hopp på fem år när hon hoppade 6.61 vid en tävling i Kil.

– När vi hoppade in hade vi medvind och det var väldigt fint, att tävlingen blev försenad påverkade väl lite grann, men när vi väl skulle hoppa så var det fint igen. Så det kan vi inte klaga på. Men det kändes inte som att jag kom i tävlingen riktigt. Sen fick jag känningar i baksidan lår som gjorde att jag stod över de två sista hoppen, säger Jarder som slutade trea i tävlingen på 6.18.

Emilia Kjellberg gjorde sitt längsta hopp för säsongen med 5.90.
Emilia Kjellberg gjorde sitt längsta hopp för säsongen med 5.90. Foto: Olle Persson

Artikeltaggar

Emilia KjellbergErica JarderFriidrottKaiza KarlénKhaddi Sagnia

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.