• idag
  3 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jobba inom vården

Insändare
PUBLICERAD:
Ni som är politiker i Hagfors kommun och läser detta, varsågod, ni är hjärtligt välkomna att jobba en helg, och blir varse om hur det är ”in real life” skriver insändareskribenten
Foto: Tony Welam
Man blir hela tiden arg över hur vårdpersonal hanteras. De ska jobba i ur och skur, helst slå knut på sig själv för att få det att gå runt. Sen står politikerna och säger att personalen gör ett fantastiskt arbete. Men va då.

Varför lyssnar ni då inte på oss när vi påtalar gång efter gång att vi inte vill ha delade turer, jobba varannan helg och att vi behöver fler händer. Dags att ni tar ert ansvar och satsar på det som är realistiskt (dvs verklighetsförankrat ) och i behov av en förändring. Snart har vi ingen som vill jobba inom vården, det som är det bästa som finns.

I Corona tider ska all vårdpersonal ha skyddsutrustning på sig för att förhindra smittspridning. Den som inte arbetar inom vården har inte en aning om hur det känns att ha på sig ett visir. Jag jobbade extra en söndag och trodde att jag skulle svimma, temperaturen låg på ca 28-30 grader. Svetten rann av mig och jag kände mig matt, var så blöt i håret att man kunde tro att jag nyss duschat.

Tänkte då på alla undersköterskor och vårdbiträden som jobbar med detta nästan varenda dag. När jag pratar med dem konstaterar de bara att man måste ”Gilla läget” även om man är slutkörd och benen känns som bly. Mer och mer administrativa uppgifter läggs också på personalen men fler anställs, de ska bara hinna utföra detta.

Ni är i mina ögon de verkliga vardagshjältarna. Vårdpersonal är också människor som behövs tas om hand och de har rätt till en bra arbetsmiljö. I min värld är alla lika mycket värda oavsett titel.

Oftast finns det ingen luft i minutplaneringen för hemtjänstpersonalen för att kunna ta pauser utan det är bara att jobba på. Det skulle vara en självklarhet från arbetsgivarhåll att personalen ska kunna det, men det får inte vara några grå fält i planeringen. Vi jobbar med människor, en insats kan ta dubbelt så lång tid om det uppstår något extra hos en vårdtagare, eller om någon larmar. Man har fått order från politikerhåll om att genomlysa hemtjänsten vilket medfört att insatstider minskats ner, ibland för mycket.

Ni som är politiker i Hagfors kommun och läser detta, varsågod, ni är hjärtligt välkomna att jobba en helg, och blir varse om hur det är ”in real life”.

Eva-Lena Hagman

Sektionsordförande Klarälvdalen Kommunal Västra Svealand

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.