Hoppa till huvudinnehållet

Jarder har hittat rätt i Karlstad : "På rätt plats"

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Erica Jarder är i sin bästa form på länge. Om vindarna ligger rätt kan det mycket väl bli ett nytt personligt rekord.
Erica Jarder är i sin bästa form på länge. Om vindarna ligger rätt kan det mycket väl bli ett nytt personligt rekord. Foto: Tommy Pedersen/TT

2017 flyttade Erica Jarder till Karlstad med sin familj. Tre år senare, har hon gjort sitt längsta hopp sedan 2015. Erica Jarder har hittat rätt i Karlstad och drömmer återigen om att hoppa riktigt långt.

– Jag känner mig i kanonform, säger hemmahopparen Jarder, 34.

När hon flyttade till Karlstad hoppades hon på att återigen bli en av landets absolut bästa längdhoppare. I mitten av juni gjorde hon sitt längsta hopp på fem år, vid en tävling i Kil. 6.61 hoppade hon då, ett hopp som gjorde att hon var nummer fyra världen. I år i Sverige är det bara Khaddi Sagnia, 6,81, som har hoppat längre.

– Jag kände mig ganska säker på att vi skulle trivas bra i Karlstad. Nu kan jag inte säga annat än att jag känner att jag är på rätt plats och att det känns väldigt rätt för mig att vara här, säger hon.

Trots att det bara är svenskor i damernas längdhopp är det ett väldigt starkt startfält. Förutom Jarder och Sagnia kommer också Tilde Johansson till start, med ett personbästa på 6.73, satt i Karlstad för ett år sedan.

– Med tanke på att det bara är svenskar som tävlar så är det oerhört hög nivå, det är i nivå med världshoppare skulle jag säga. Där har vi verkligen en fördel i Sverige, nivån är skyhög just nu.

Hon tror själv att den märkliga säsong inneburit en fördel för henne. Hon har på allvar fått fundera på varför hon håller på med friidrotten och i stället för att jaga resultat har hon sökt glädjen.

– Jag var tvungen att hitta något annat när säsongen blev så här. Jag tycker att det är kul och det är ingen stress eller press, då har det lossnat för mig. Jag vill fortsätta ha den här känslan och njuta av det äntligen känns som att det har lossnat för mig. Det finns flera härliga tävlingar kvar under säsongen och mycket att hoppa för.

Hoppet 6.61 är bara nio centimeter från hennes personliga rekord på 6.70, satt 2015.

– En bra dag kan jag absolut hoppa pers. Jag kommer såklart att sakna publiken, men när tävlingen väl kommer i gång så tror jag att det kommer att kännas som en klassisk GP-tävling i Karlstad. Alla som tävlar är bara väldigt glada för att det blir en tävling och vi är väldigt tacksamma för det, säger hon.

Artikeltaggar

Erica JarderFriidrott

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.