14 nya dödsfall i covid-19 i Sverige

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ytterligare 283 konstaterat coronasmittade i Sverige. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Under det senaste dygnet har ytterligare 14 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Socialstyrelsen meddelar att kapaciteten på iva är god – samtidigt larmar Öland om trängsel.

Med de 14 nya dödsfallen stiger den totala dödsiffran till 5 447 personer i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den svenska situationen är mer positiv just nu. Vi har ett mycket lågt antal allvarliga fall, och de milda fallen sjunker även de kraftigt de senaste dagarna, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Det rullande medelvärdet för nya iva-vårdade för hela riket närmar sig fem. Även kurvan över antalet avlidna fortsätter att sjunka.

– Det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet mellan människor, upprätthålls. Det måste fortsätta upprätthållas.

Larm från Öland

Man har fått signaler om att det fungerar mindre väl på vissa semesterorter, säger Carlson. Han uppmanar alla att fortsätta följa restriktionerna.

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt. Skaffa inga nya bekantskaper på semester, säger Carlson.

45 procent av svenskarna kommer att resa en eller fler gånger inom Sverige, enligt en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det har även kommit in rapporter om att antalet gästnätter ökar i Sverige vilket tyder på att fler reser.

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

– Vi fortsätter att vädja till dig som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla. Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära. Det är viktigt att du som arrangör, verksamhetsansvarig eller resebolag gör det lätt för dina kunder att hålla avstånd, säger Stefan Anering, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

God kapacitet på iva

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 73 344 personer, 283 fler än i måndags, och 116 patienter vårdas just nu för covid-19 med respiratior.

– Tillgängligheten i intensivvården är fortsatt god. Vi har nästan 34 procents tillgänglig kapacitet, vilket är väldigt positivt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Kapaciteten varierar dock i landet.

Drygt hälften av alla regioner rapporterar också förbättringar både på kort och lång sikt. Däremot ser den andra hälften små försämringar, det gäller framför allt turistorter.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.