Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Branäs expandera

Publicerad:
Torsby kommun räknar med ett större Branäs i framtiden.
Torsby kommun räknar med ett större Branäs i framtiden. Foto: Håkan Strandman

Torsby kommun har tagit fram en fördjupad översiktsplan för skidanläggningen i Branäs som nu har gått ut på samråd.

– Vi vill fortsätta att växa säger Branäsgruppens VD Anders Kjällström som räknar med att dubbla antalet övernattande besökare under den närmaste tioårsperioden.

Under en säsong har 400 000 personer hunnit besöka skidanläggningen i Branäs som idag rymmer 25 liftar, 35 nedfarter och 28 km längdskidspår.

Besökarantalet förväntas öka årligen och för att möta den expansiva utvecklingen så rymmer den fördjupade översiktsplanen bland annat nya bostäder och pistområden, ett helt nytt centrum och en utsiktsplats på toppen av Branäsberget.

– Idag har vi ju 10 000 bäddar och vårt mål är att vi ska ha dubbelt så många inom 5-10 år, säger Anders Kjällström, som är VD för Branäsgruppen. Han betonar samtidigt att man de närmaste åren främst kommer att bebygga den mark företaget redan äger på Nötåsen.

– Där kommer nya skidspår med gröna och blå nedfarter som också förbättra förbindelserna.

Det kommer också växa fram en ny knutpunkt söder om Mattesdalen, där man redan idag bygger gröna och röda nedfarter med tillhörande liftsystem. Enligt Anders Kjällström är det kombinationen skidåkning-familjegemenskap som ligger bakom framgången. Branäs är idag en av Sveriges främsta skidanläggningar för barnfamiljer.

– Vi brukar säga att våra viktigaste målgrupper är mellan 0-14 år. Sedan har de sponsorer i form av föräldrar som vi måste anpassa boendet efter.

Lars-Håkan Karlsson, ordförande för Miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Torsby berättar att översiktsplanen också ska göra det möjligt för kommunen att bistå med ledningsnät, vattenverk och reningsanläggning till Branäs anläggningar. I slutet på förra året klubbade kommunstyrelsen igenom ett beslut om att lägga 300 miljoner kronor på området.

– Avloppet och reningsverket i Ransby är inte tänkt för den kapaciteten och när vi kommer upp i 20 000 bäddar är det alldeles för lite, säger Lars-Håkan Karlsson som påpekar att kommunen går miste om mycket av skatteintäkterna från skidanläggningen eftersom säsongsarbetarna ofta är skrivna i andra kommuner.

I den nya översiktsplanen framhålls också vikten av en utökad säsong kring Branäs i syfte att skapa en jämnare belastning för sysselsättning.

– Men Branäs är ju bra för Klarälvdalen. Om det inte vore för dem skulle det ju inte finnas någonting här uppe och de ger ju bra intäkter för näringslivet runtomkring, säger Lars-Håkan Karlsson.

Artikeltaggar

Anders KjällströmBranäsBranäsgruppenNyheterTorsby kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.