Hoppa till huvudinnehållet

Stopp för bryggor i Tullholmsviken – kommunen överklagar domslut

Publicerad:
Mark- och miljödomstolen stoppar bygget av båtbryggor och pir vid Packhusgatan.
Mark- och miljödomstolen stoppar bygget av båtbryggor och pir vid Packhusgatan. Foto: HP Skoglund

Mark- och miljödomstolen underkänner Karlstad kommuns ansökan om strandskyddsdispens för att anlägga bryggor, båtplatser och en pir vid Tullholmsviken. En del av det nybyggda promenadstråket vid Packhusgatan som invigdes förra året med en prislapp på 32 miljoner.

– Vi tycker det är konstigt för vi har gjort en detaljplan, med bryggor och pirar, som är till för att tillvarata allmänhetens intresse. Så där har vi inte förstått hur domstolen resonerat, säger Fredrik Nilsson, avdelningschef för markavdelningen på Karlstad kommun och tillförordnad förvaltningschef.

Men domstolen menar att den planerade anläggningen skulle hindrar folk att röra sig fritt i vattnet och tror att båtplatserna vid bryggorna kommer få en ”avhållande effekt" på tillgängligheten. Även om kommunen inte tänkt att låsa själva bryggorna. I domslutet framgår också att anläggningen kommer ha en negativ effekt för djur- och växtlivet i Vänern. Karlstad kommun kommer överklaga beslutet men vet ännu inte exakt på vilka grunder.

– Jag pratade med vår jurist igår och vi lämnar in en blank överklagan nu direkt innan semestern, sedan får vi återkomma senare med detaljerna, säger Fredrik Nilsson.

Tanken med piren är ju att den ska öppna upp mot vattnet så att man kan gå ner och doppa fötterna.

Om domslutet ligger fast innebär det förändrade förutsättningar för boende som köpt bostadsrätter i området. Torbjörn Karlsson, projektledare på teknik- och fastighetsförvaltningen, kan förstå om folk blir besvikna.

– Ja, detaljplanen säger att man ska ha möjlighet att ha båtar. Tanken med piren är ju att den ska öppna upp mot vattnet så att man kan gå ner och doppa fötterna. Och om kanotklubben har tävlingen ska man kunna gå dit och titta. Men vi har hela tiden sagt till alla som frågar att vi måste förhålla oss till vad Mark- och miljödomstolen säger i en dom.

Men Torbjörn Karlsson tycker ännu att det är för tidigt att titta på några alternativa planer för området.

– Det vill jag inte spekulera om utan vi får vänta på att en laga dom träder i kraft. Om det sedan inte blir som vi har tänkt får vi tänka om lite och se vad vi kan göra.

Göran Wirdeus, chefsjurist på Länsstyrelsen, tycker att utfallet var väntat. Han påminner om att kommunen fick strandskyddsdispens för själva promenadstråket på villkoret att man skulle kompensera miljöinverkningar med "återkommande vasslåtter i angränsande strandområden".

– Det menar vi förutsätter det finns vass vid strandområdet. För det är ju fiskar, fåglar och insekter som behöver den här livsmiljön.

Länsstyrelsen har i tidigare förhandlingar fått kommunen att halvera antalet båtplatser. Men man är fortfarande inte nöjd med planerna som bland annat innebär muddring av ett 4000 kvadratmeter stort område.

– Man har tagit bort två av fyra bryggor men vi vill också att man ska trycka ihop dem för att få ett sammanhängande vassområde. Det vill inte kommunen utan de ville ha sin ansökan prövad av domstolen som nu sagt att man bryter mot strandskyddet, säger Göran Wirdeus

Artikeltaggar

KarlstadNyheterTullholmsviken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.