• idag
  5 juli
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.8 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur mycket i vårt liv fylls av kultur?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Västanåteater föreställning Eddan sommaren 2019.
Foto: Tommy Andersson
Ofta ifrågasätts kulturens berättigande i förhållande till krisen i välfärden. Jag hör det från olika håll. Tidigt i livet kunde jag själv hamna i liknande funderingar så jag kan förstå att tanken ligger nära till hands. ”Finns det inget liv, så finns det heller inget behov av kultur”.

På något sätt är det provocerande att det läggs pengar på kultur när det uppenbart ”fattas” så mycket pengar till t ex vård och omsorg, polis, skola etc. Alltför ofta när det ”fattas” pengar så är det kulturen som anses vara lyx eller onödigt.

Att kulturen kan anses livsnödvändig utifrån ett mänskligt perspektiv verkar sakna betydelse. För att ta ett citat som tillskrivs Churchill, ”Vad ska vi då slåss för?” Han påstås ha yttrat dessa ord när kulturbudgeten föreslogs få minskade medel till förmån för dåtidens armé. Det är en relevant frågeställning. Om vi får gåvan av ett liv, vad ska vi då fylla det med? Bortsett från det rent basala alltså. Jag skulle bli förvånad om inte det mesta du kommer på kan knytas till någon form av kultur, vare sig det är för att sätta guldkant på tillvaron eller för att överleva mentalt.

Hur mycket i vårt liv fylls av kultur? Som fyller livet med glädje, sorg, ilska, upptäckarlust och kreativitet? Cd-skivan du spelar, låten du lyssnar till på Spotify, konserten du går på, filmen du kollar på, TV-serien du följer, boken du läser, teaterföreställningarna, dans, konst, museum och tusen saker till stavas kultur. En kan fundera på om arkitekter skapat och utvecklat hus till den grad de gjort idag utan tillgång till kultur? Hade våra lärare haft förmågan och lusten att lära ut utan att ha blivit påverkade av kultur i sitt liv? Hade sjukvårdspersonal som jobbar med människor i livets slutskede orkat utan återhämtning med hjälp av kultur? Hade våra forskare haft öppna sinnen nog för att komma på en livsavgörande lösning för mänskligheten utan att ha haft kultur i sitt liv? Det är naturligtvis möjligt men jag tror faktiskt inte det. Så ja, enligt mig är kultur livsnödvändig. Därför får inte kultur vara en klassfråga. Alla ska ha möjlighet och tillgång till att både skapa och konsumera kultur i alla dess former. Alla, oavsett ekonomisk status eller turen att födas in i en familj där det är naturligt att både konsumera och utöva kultur, ska ha den möjligheten! Här är kulturskolor en viktig spelare.

Vi ska heller inte förminska nyttan med kultur även om det av en del anses problematiskt att fokusera på den eftersom kulturen har ett egenvärde. Vi vet dock att kultur spelar en stor roll för folkhälsan, inte minst som terapi och i rehabiliterande syfte. Dessutom skulle vi med kulturens hjälp och långsiktigt arbete, kunna undvika att många barn och unga hamnar i utanförskap, som orsakar både den enskilde och samhället stort lidande.

Jag vill med detta inlägg att du funderar på hur stor del av ditt liv som fylls med någon form av kultur. Jag vill också att nästa gång du blir frustrerad över att det ”fattas” pengar till välfärden och du känner ett behov av att ställa kostnader mot varandra, (vilket inte är konstigt, kostnader ställs mot varandra hela tiden) tänk ett extra varv, kanske en satsning på kulturen innebär en besparing i andra änden? Gör det med samma emfas som du förbannar pengar som går till kulturen vetja.

Susanne Kielba

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.