• idag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Välj mellan Preem och Paris

Ledare
PUBLICERAD:
Regeringen får ta ett avgörande beslut. Ska Sverige följa Parisavtalet eller låta Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil sänka det?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Preem får grönt ljus från mark- och miljööverdomstolen att bygga ut raffinaderiet i Lysekil och göra om tjockolja till bensin och diesel. Det kommer att öka de svenska utsläppen av koldioxid med en miljon ton om året. Hur går det ihop med Sveriges ambition att bli det första fossilfria välfärdslandet? Inte alls. Nu måste regeringen välja mellan Preem och Paris.

Maj i år var den varmaste som uppmätts sedan mätningarna startade 1850, enligt amerikanska forskningsorganisationen Berkeley Earth. I normalt svala områden slogs nya värmerekord. På den sibiriska tundran har uppmätts tropiska temperaturer i vår. Forskarna spår att 2020 blir det varmaste året som uppmätts.

Samtidigt berättar Vetenskapsradion om en studie från bland andra Uppsala universitet om att de klimatlagar som finns inte räcker för att uppnå målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader fram till sekelskiftet. Inte ens för klimatambitiösa länder som Sverige och Storbritannien.

Enligt studien måste även ”duktiga” länder fördubbla sina ansträngningar för att nå målet i Parisavtalet. För svensk del betyder det att de nationella koldioxidutsläppen redan nu behöver minska med 12-15 procent per år.

Då går det inte ihop att ge tillstånd till Preems storsatsning i Lysekil, som skulle bli den största utsläppskällan i landet. Det strider mot klimatlagen som slår fast att klimatarbetet ska inriktas mot minskade och inte ökade utsläpp av växthusgaser.

Vad väger tyngst? Kortsiktig ekonomisk vinning för ett fossilbolag? 250 nya jobb i Lysekil och ett brott mot Parisavtalet? Eller ett långsiktigt tänk på våra barn och barnbarn? Regeringens val borde inte vara svårt.

Preem ägs av saudiske oljeshejken och mångmiljardären Mohammed al-Amoudi, som satt 14 månader i husarrest misstänkt för korruption. Ska en rödgrön regering göra honom ännu rikare genom att tillåta en kraftig expansion av ett miljöskadligt raffinaderi? Byggt på omoderna fossila bränslen för omoderna fordon för en transportsektor som kraftigt måste minska sina utsläpp av växthusgaser.

Mark- och miljööverdomstolen gjorde en konservativ tolkning av EU:s direktiv om utsläppshandel när den gav klartecken till investeringen på 15 miljarder kronor, menar Tomas Kåberger, ledamot i Klimatpolitiska rådet och affilierad professor i förnybar energi vid Chalmers tekniska högskola.

Utsläppshandeln är viktig och fungerar bra, men det går att göra nationella undantag. Tyskland har till exempel infört restriktioner för kolkraften, Sverige kan göra likadant för olja och bensin. Politik är att vilja, och våga.

Varje utsläppt kilo koldioxid från Preem påverkar atmosfären i dag och klimatet i framtiden. Koldioxidhalten ökar för varje år. Det höjer obevekligt temperaturen och orsakar stora skador på klotet.

Ett ja till Preem betyder att Sverige får mycket svårt att nå klimatmålet om nettonollutsläpp år 2045. Ett ja till Preem innebär ett nej till Paris.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.