• idag
  6 juli
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Grumligt vatten i Muminvärlden

Insändare
PUBLICERAD:
"Ökningarna av jobb och skatteinkomster blir små och osäkra. Kommunens kostnader och Karlstadsbornas olägenheter blir stora och säkra."
Foto: Helena Dahlgren
Ett återkommande argument i debatten om ett Muminland på Skutberget är att Karlstadsborna har mycket att vinna på en sådan etablering.

I SVT Nyheter den 19 oktober intervjuades Kenneth Svensson (s) om partiets hållning i Mumin-frågan. I artikeln säger han bland annat följande: ”... ett Muminland är någonting bra för Karlstads kommun, för barnfamiljer, för besöksnäringen och för antalet arbetstillfällen som också ger ökade skatteintäkter till kommunen.”

Muminföretaget räknar med att det blir minst 200 000 besökare till Muminparken varje sommarsäsong. Kommunpolitiker väntar sig att besökarna även kommer att handla i Karlstad. Dessa förutsättningar ligger till grund för (S)-bedömningen. Den kan kommenteras enligt följande.

Arbetstillfällen: Muminparken erbjuder säsonganställningar, i huvudsak för skolungdomar. Arbetsuppgifterna består av att uppträda som värd och ge service i parken. Efter sommaren återgår ungdomarna till studier. Andra tillfälligt anställda får söka nya jobb. Någon minskning av långvarig arbetslöshet blir det inte.

Kommunalskatt betalas av löntagare som är folkbokförda i Karlstad. Säsongjobb med låga löner ger små skatteintäkter efter grundavdrag. En bättre affär för kommunen skulle vara att i stället satsa på företag som har en chans att ge arbeten på heltid året om.

Besöksnäringen: Besökande till Mumin kan även ha råd att handla i butik eller bo på hotell. Det ger intäkter för en del företag. Statlig bolagsskatt betalas, om vinst redovisas i Sverige, samt moms. Bilresorna ger förstås statlig bensinskatt. Men för ökning av kommunalskatt behövs inkomstökningar för enskild firma eller löntagare. Ett tillskott av kunder under sommaren kan förmodligen klaras av ordinarie personal och semestervikarier.

Kommunala intäkter: Direkta intäkter för kommunen är avgifter från Muminföretaget, till exempel för arrende, vatten, avlopp, sophämtning etc. Sådana intäkter uppvägs av kommunens kostnader för verksamheterna.

Kommunala utgifter: Stora utgifter för kommunen uppstår för bland annat vägar, parkeringsplatser, vatten, avlopp och en extra badplats. En del beräknas på sikt bli betalat av Mumin, om företaget inte går i konkurs, vilket ofta händer temaparker. En stor del av Skutbergets nuvarande badplats och motionsområde övergår till Muminparken.

Barnfamiljer: Främst turister beräknas besöka Muminparken. Barnfamiljer från Karlstad kan också komma. För Karlstadsborna minskar samtidigt tillgängligheten och ökar trängseln för besök på Skutberget och Bomstad. Nyttan för Karlstadsborna tycks marginell, nackdelarna påtagliga.

Beslutsunderlag: Ökningarna av jobb och skatteinkomster blir små och osäkra. Kommunens kostnader och Karlstadsbornas olägenheter blir stora och säkra. Det är oklokt att gå över ån efter grumligt vatten.

LB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.