Hur mår länets 70-plussare?

Ledare
PUBLICERAD:
Rekordmånga samtal från äldre till hjälplinjer visar att vi svikit de ensamma under pandemin.
Foto: Gorm, Kallestad
Hur sliter det på själen att sitta praktiskt taget inlåst i fyra månader? Rätt mycket, avslöjar de äldres desperata samtal till hjälplinjen.

16 procent av befolkningen är 70 år eller äldre. Det är alltså 1,6 miljoner svenskar som tillhör riskgruppen 70-plus. Och för den som fortfarande tror att de där riskgrupperna är påhittade och uppmaningarna att hålla sig isolerade är överdrivna visar statistiken fortfarande att över 90 procent av alla som hittills dött av covid-19 var över 70 år.

I delar av Sverige, norröver och utanför de större städerna, är andelen äldre större. I delar av Värmland ligger den ju en bit över 20 procent, ja till och med uppåt 25 procent. Det är flera tusen per kommun, fler än 60 000 totalt i länet. Och de sitter sedan i mars hemma i ännu högre utsträckning än tidigare.

Hur går det? Ja, det är det egentligen ingen som riktigt vet.

Några av de riktigt gamla i gruppen bor förstås på särskilt boende. Men de är förhållandevis få. Ytterligare vissa har hemtjänst, men återigen förhållandevis få.

Den stora majoriteten är dock, förhoppningsvis, för pigga och krya för att behöva hjälp. I alla fall fram till coronan slog till och Folkhälsomyndigheten rekommenderade att gruppen skulle vända hela sin vardag upp och ner och sluta fylla den med mycket av det som gav den mening.

Av dessa har förstås många anhöriga som har koll och kan hjälpa till nu. Men inte alla. Hur går det för dem?

I Skottland räddades tidigare i juni en 94-årig kvinna av volontärer efter att inte ha ätit något på fem dagar eftersom hon på grund av coronan inte vågade gå till affären för att handla mat och inte heller hade några anhöriga som kunde göra det åt henne.

Det är klart att man undrar om det även i Sverige finns så stora hål i skyddsnäten.

Ändå finns i Sverige mängder av ideella föreningar och privatpersoner som erbjuder sig handla till äldre, exempelvis har Hyresgästföreningen sedan ett par månader samlat frivilliga för att hjälpa till med matinköp och andra ärenden.

Men många av dessa stödverksamhet ändrat karaktär under våren. Det var inte så många riskgrupper som behövde hjälp att handla, visade det sig. Men däremot att hitta någon att prata med, att bryta isoleringen med.

Det visar sig vara det större problemet. Det är inte bara av brist på mat man kan svälta ihjäl. Isoleringen sliter på krafterna, både hos den som är van att träffa familj och vänner och den som även utan coronan är van att sitta ensam hemma.

Till den ideella organisationen Minds telefonlinje ringer nu rekordmånga äldre. Under mars till maj 2019 besvarade Mind totalt 1 200 samtal. Under samma period i år fick man mer än fem gånger så många samtal. Men de äldre ringer inte för att prata om sin rädsla för corona, utan om ensamheten.

Fler känner att de inte har något kvar att leva för, berättar Margareta Söderström, volontär på Mind, för SVT (26 juni).

Efter en vår med tragiskt många dödsfall inom särskilda boenden får inte heller detta bli Sveriges coronafacit när vi tittar tillbaka på den här våren och sommaren.

För dig som lider: det finns hjälp att få.

För dig som nu skakar förtvivlat på huvudet: Sträck ut en hand! Sätt upp en lapp i trapphuset. Ring eller smsa dina äldre vänner och bekanta. Berätta att du finns där.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.