• idag
    4 juli
    17°
    • Vind
      4 m/s
    • Vindriktning
      SV
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • söndag
    5 juli
    14°
    • Vind
      6 m/s
    • Vindriktning
      SO
    • Nederbörd
      3.9 mm
  • måndag
    6 juli
    16°
    • Vind
      8 m/s
    • Vindriktning
      SV
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • tisdag
    7 juli
    17°
    • Vind
      4 m/s
    • Vindriktning
      V
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • onsdag
    8 juli
    16°
    • Vind
      3 m/s
    • Vindriktning
      V
    • Nederbörd
      0.0 mm

En trikolor av svensk sommar

Krönikor
PUBLICERAD:
Det var inte vad hon sa, utan hur hon sa det.

”Klassisk. Svensk. Sommar”.

Nog var det ett lite nedlåtande tonfall? Jo, definitivt. Kanske till och med lite förakt i rösten? Här kommer någon till den flotta glassbaren och beställer tre kulor: vanlij, jordgubb och blåbär. En trikolor av simpel barnglass. Här finns all världens glass – gelato med bladguld och exklusiv choklad, sorbet med en touch av kristall – och så kommer människan och i princip beställer ett Big Pack. Är det så konstigt att hon fnyser en smula?

Jag har varit med om det förr. Gått på lokal med kollegor med fin ölsmak. Bartendern som omsorgsfullt fyller upp deras glas med bismak av råhumus och aska från nån humleentusiast på Västgötaslätten, men som blir kort i tonen när jag råkar yppa att jag nog helst av allt skulle vilja ha en ljus lager av ett internationellt känt märke. De initierade anekdoterna om mäskning och jäsningstemperaturer byts mot en grymtning.

Och då ska vi inte ens prata om chokladen. Den ska tydligen helst var bitter och mörk, med eftersmak av död och elände, och inte vanlig simpel, ljus mjölkchoklad.

Kan det inte bara få vara lite gött ibland?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.