Kristersson skrubbar SD:s byk

Ledare
PUBLICERAD:
För två år sedan gick det emot Ulf Kristerssons värderingar att ens prata med SD. Sen ändrade han sig snabbt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
När makten rinner ut Kristerssons händer måste SD:s rasistiska byk tvättas ren.

Resan har gått rasande snabbt. Resan Moderaterna gjort från att ta absolut avstånd från Sverigedemokraterna till att som partiledare Ulf Kristersson gör nu i en intervju i Svenska Dagbladet, gnälla över att det är “ovärdigt” att Socialdemokraterna kallar M:s planerade budgetsamarbete med SD för ett “blåbrunt block” – och i en annan intervju tycka att det bara är “trams” att hålla SD utanför förhandlingar.

Sommaren 2013 gick dåvarande M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt ut i en partiledarintervju i Expressen och slog fast att han var “beredd att säga till väljarna inför valet 2014: Om de rödgröna tillsammans blir större än alliansens fyra partier, då är vi beredda att släppa fram dem till makten för att på det sättet säkerställa att vi isolerar Sverigedemokraterna från inflytande”.

Sju år senare, nästan på dagen, sitter nuvarande moderata partiledaren och säger att det är “trams” att hålla SD utanför.

Men tidslinjen kan göras tajtare än så. Det är trots allt bara två år sedan, sommaren 2018, som Ulf Kristersson solade sig i glansen av förintelseöverlevaren Hèdi Fried och vid ett besök “bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande”, sa Fried till DN tidigt 2019.

Och varför skulle inte Fried tro honom? Han hade sagt det samma i en intervju i Aftonbladet tidigare samma år. “Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD.”

I ett helt år lät Kristersson Frieds beskrivning av deras möte stå som sanning. Något som vann honom heder bland alla som befarat att Moderaterna var på väg att släppa in Åkesson i värmen.

Först efter att Kristersson nästan ett år senare avslöjas med att ha haft en första träff med SD-ledaren för att prata möjliga samarbeten i olika frågor, ville han rätta bilden. Det var inte riktigt sant att han lovat Fried att inte samarbeta med SD, lät det plötsligt.

Och nu, ytterligare ett halvår senare, är det alltså bara “trams” att inte räkna SD som vilket parti som helst att samarbeta med.

När bollen nu är i full rullning lär normaliseringen av SD gå ännu snabbare.

Till sin hjälp har ju Kristersson flera stora ledarsidor och opinionsbildare som är beredda att friskriva SD från rasism och förklara att partiet nu praktiskt taget är rumsrent.

Svenska Dagbladets ledarsida hävdade exempelvis bara nu i dagarna att SD “förändrats” och att “medlemmar i SD som uttrycker sig rasistiskt utesluts konsekvent” - ett skrattretande påstående när det långt upp i partitoppen sitter mer än en på tunga poster som sagt och gjort både det ena och det andra utan konsekvenser.

Men ska det bli en högerregering efter nästa val gäller det förstås att trivialisera, att göra steget till samarbete okontroversiellt. Annars är det kört.

Kristersson lyckas ju uppenbarligen inte locka tillbaka Centern och Liberalerna till ett samarbete som liknar det man hade förr och inte ens då skulle det räcka. För att få makten måste han ha Åkessons mandat. Då måste den rasistiska byken tvättas ren.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.