Hoppa till huvudinnehållet

Då & Nu: ”Majsan” har inte släppt handbollen

Publicerad:
Anna-Maria Johansson jublar efter att ha gjort mål i bronsmatchen mellan Sverige och Montenegro vid handbolls-EM i Budapest 2014
Anna-Maria Johansson jublar efter att ha gjort mål i bronsmatchen mellan Sverige och Montenegro vid handbolls-EM i Budapest 2014 Foto: Vidar Ruud/TT
Då & Nu: Dribbelkungen Rinaldo som nu snickrar hus i stället för mål

Hon levde ett drömliv som handbollsproffs i 13 år innan karriären avslutade som 34-åring. Anna-Maria Johansson har en gedigen meritlista med SM-guld, EM-silver, EM-brons och OS i bagaget.

Än i dag har värmländskan inte släppt sporten helt.

– Jag tränar äldsta dottern och spelar lite själv på division 3-nivå, säger hon.

Som 14-åring lämnade Anna-Maria Johansson moderklubben Skåre HK för spel i Hellton som då befann sig i division 2. Efter fem säsonger Karlstadsklubben och två år i IFK Örebro gav Johansson handbollen en ärlig chans som 21-åring när hon bestämde sig för att skriva på för topplaget Skövde HF i dåvarande elitserien.

– Det var ett väldigt stort steg. Sedan kommer jag ihåg att under min första säsong så började jag även spela fotboll i Skövdes division 3-lag. Jag tränade knappt något men fick ändå vara med och spela match. Det var vid några tillfällen som jag åkte på en fotbollsmatch efter att ha tränat handboll i två timmar, skrattar "Majsan".

Men att kombinera handboll med fotboll gjorde Anna-Maria Johansson endast det första året i Skövde.

– När vi gick till final det andra året så blev det mycket mer seriöst, både från min- och klubbens sida. Då förstod jag att det inte gick att spela fotboll också.

Värmländskan fick under sitt andra år i Skövde vara med om karriärens första SM-final där västgötalaget mötte Skuru. Den gången blev det förlust.

Johansson var sedan med och tog Skövde till fyra raka finaler mellan 2005 och 2008 där motståndet under samtliga år hette IK Sävehof. De tre första åren var det Göteborgsklubben som drog det längsta strået.

– Jag kommer ihåg en finalmatch där vi var nära att vinna men att Johanna Alm kom in och gjorde 14 mål och vända matchen helt åt Sävehof. Det var flera finalmatcher där vi hade ledningen men tappade mot slutet när Johanna kom in. Vi skulle nog ha vunnit samtliga tre finaler men klarade helt enkelt inte av det.

Första guldet

Det dröjde fram till 2008 innan Skövde till slut lyckades bryta sviten och Anna-Maria Johansson fick för första gången i karriären lyfta SM-bucklan.

– Det är bland det största som hänt mig rent sportsligt. Det blev så speciellt efterson vi var ett gäng som hängt ihop under så många år och tränat stenhårt för att nå ända fram. Än i dag är det många från det laget som är mina bästa kompisar och som jag umgås mycket med.

SM-guldet blev också början på en utlandssejour.

Gravatjejen skrev på för danska Fredrikshavn i andraligan. Redan första året fick klubben chansen att kvala till högsta serien men misslyckats.

I kvalmatcherna ställdes man mot Team Esbjerg som sedermera blev Johanssons nya klubbadress.

– Efter första kvalmatchen i Esbjerg där jag gjorde en kanonmatch så ringer min agent mig när jag sitter på bussen hem och berättade att de ville ha mig. Jag ville såklart att Fredrikshavn skulle gå upp och det var ju fortfarande två matcher kvar. Men efter att vi förlorat i kvalet så valde jag att utnyttja min klausul som jag hade och avbröt kontraktet för att i stället få chansen i högstaligan med Esbjerg.

Spelade OS gravid

Om vi hoppar fram till 2012 så är det ett år som Anna-Maria Johansson sent kommer glömma. I samma veva som hon har skrivit på för franska Metz så har livet även fått en ny mening.

Ett graviditetstest visas positivt och för första gången i livet ska hon bli mamma.

Samma år är det även OS i London.

– Jag längtade väldigt mycket efter att få barn och samtidigt ville jag även spela OS. Det var en stor dröm som jag hade. Jag var i vecka tio och elva under OS och fick klartecken från både barnmorskan och landslagsläkaren att spela, det var ingen fara. Jag spelade bara anfall och kunde på så vis skydda mig. Men vid sidan av planen så mådde jag oerhört dåligt och kräktes fem-sex gånger per dag.

Anna-Maria Johansson tillbringar den mesta tiden åt att umgås med sina döttrar Alma och Agnes. Båda verkar brås på mammas handbollsintresse.
Anna-Maria Johansson tillbringar den mesta tiden åt att umgås med sina döttrar Alma och Agnes. Båda verkar brås på mammas handbollsintresse. Foto: Privat

"Majsan" höll dock graviditeten hemlig för hela landslagstruppen.

– Det var bara min rumskompis Cecilia Grubbström, landslagsläkaren och sjukgymnasten som visste om det. Det var väldigt tur att jag fick begränsat med speltid för annars hade jag inte orkat.

Tränar äldsta dottern

Sedan 2014 jobbar Johansson på Skatteverket i Skövde där hon är sektionschef.

– Jag trivs väldigt bra med livet just nu och har även hunnit få en dotter till. Att få fler barn var en bidragande faktor till att jag slutade med handbollen, sedan kände jag mig även färdig. Min äldsta dotter Agnes har nu börjat spela handboll så jag är tränare för Skövdes flickor i åldrarna sex-sju år. Förra säsongen spelade jag även lite i division 3-laget på skoj.

Sjuåriga Agnes är precis som mamma – en vänsterhänt skarpskytt.

– Hon är en baddare på handboll.

Hur mycket följer du Hellton och Skåre nu för tiden?

– Jag har faktiskt varit duktig på att följa Hellton under alla år, speciellt när de var i SHE. Jag har alltid haft ett hjärta för klubben och hoppats på att det ska gå bra för dem. Tråkigt att de åkte ur allsvenskan, jag hoppas att de kan resa sig snabbt och komma tillbaka.

Artikeltaggar

Anna-Maria JohanssonDå och NuHandboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.