Hoppa till huvudinnehållet

77-åringen häktad misstänkt för mord – hävdar självförsvar

Publicerad:
Det misstänkta mordet skedde vid parets campingplats natten mot måndag.
Det misstänkta mordet skedde vid parets campingplats natten mot måndag. Foto: Peter Bäcker

Efter en känslosam förhandling stod det klart att den 77-årige mannen som misstänks för inblandning i sin frus död häktas – på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Det är en tragisk händelse som har inträffat, säger mannens försvarsadvokat Mats Hellman.

Åklagaren om misstänkta campingmordet: "Han har inte haft uppsåt att döda"Mordmisstänkt nekar till brott: ”Inte haft något uppsåt”Man anhållen misstänkt för mord i Kil – jämnårig kvinna hittad död

Tårarna rann nedför kinderna på både den misstänkta 77-åringen och hans anhöriga som fanns på plats under häktningsförhandlingen i sal 12 på torsdagseftermiddagen.

Tidigare under dagen hade han begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på sin jämnåriga fru, i parets gemensamma husvagn på Frykenbadens camping.

Polisen larmades till platsen strax efter klockan 01 natten mot måndag och fann kvinnan livlös i husvagnen. Återupplivningsförsök påbörjades, men var förgäves. Kvinnan dödförklarades och i samma veva greps hennes 77-åriga man, misstänkt för brott.

Den 77-åriga mannen på väg in till häktningsförhandlingen.
Den 77-åriga mannen på väg in till häktningsförhandlingen. Foto: Peter Bäcker

Kroppen obducerades under onsdagen och dagen därpå kunde rättsläkaren lämna ett första besked.

– Det här preliminära obduktionsbeskedet har inte visat på någon annan alternativförklaring än det som vi redan misstänker, säger PO Forsman, förundersökningsledare vid polisens avdelning för grova brott.

Kort därpå lämnade åklagaren Rebecca Hällgren in en häktningsframställan till Värmlands tingsrätt.

"Har värjt sig"

Iförd häktets gröna kläder och med en pappersnäsduk i handen mötte mannen sina anhörigas tårfyllda blickar innan åklagaren lade fram sina häktningsyrkanden. En dryg halvtimme senare kom beskedet – 77-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Han förnekar mord och motsätter sig häktesrestriktioner. Han har blivit misshandlad och handlat i självförsvar, värjt sig mot slag och sparkar och har inte haft något uppsåt att döda målsägande, säger mannens försvarsadvokat Mats Hellman vid förhandlingen och berättade att mannen är sjuk och inte kommer klara av tiden i häktet.

Försvarsadvokaten Mats Hellman.
Försvarsadvokaten Mats Hellman. Foto: Peter Bäcker

Efter beskedet om att hans klient häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet utvecklade försvarsadvokaten det hela.

– Det är en tragisk händelse som har inträffat. Vi är inte helt säkra på vad dödsorsaken är, det är ett preliminärt resultat. Sista ordet är inte sagt där riktigt. Men han har värjt sig från slag och sparkar. Det har slutat i vad orsaken nu är.

På frågan om mannen har blivit utsatt för misshandel tidigare kommer svaret omgående.

– Jag vill inte kommentera det. Det är tragiskt för hela familjen, säger Mats Hellman som trots allt inte är förvånad över att hans klient blev häktad.

– Med den här misstanken så blir man ju häktad. Men det är en gammal man som inte borde bli häktad, det skulle gå att klara på andra sätt. Han kan få anmälningsplikt till exempel. Det här är otroligt påfrestande.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKil

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.