Hoppa till huvudinnehållet

Man anhållen misstänkt för mord i Kil – jämnårig kvinna hittad död

Publicerad:
En man i 75-årsåldern greps natten mot måndagen misstänkt för att ha mördat en jämnårig kvinna.
En man i 75-årsåldern greps natten mot måndagen misstänkt för att ha mördat en jämnårig kvinna. Foto: Peter Bäcker

En man i 75-årsåldern anhölls på måndagen misstänkt för att under natten ha mördat sin jämnåriga partner på en camping i Kils kommun.

Åklagaren om misstänkta campingmordet: "Han har inte haft uppsåt att döda"Mordmisstänkt nekar till brott: ”Inte haft något uppsåt”

Det misstänkta mordet skedde på Frykenbadens camping i Kil.

– Men själva gärningen har nog skett under tak i alla fall, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i Värmland.

Larmet inkom till polisen 01.11 på natten – vem som larmade vill man inte kommentera – och när polisen kom till platsen inleddes intensiva återupplivningsförsök, men kvinnans liv gick inte att rädda.

– Det gjordes rätt seriöst, men det var utan framgång dessvärre då hon redan var avliden.

Foto: Peter Bäcker

Samtidigt kunde polisen gripa den 77-åriga mannen på platsen.

– Mannen har lämnat initiala uppgifter men vad det är kan jag inte säga. Han har lämnat en redogörelse men vad den går ut på kan jag inte kommentera.

Åklagare Rebecca Hällgren bekräftade vid 11.30-tiden att den misstänkte mannen då var anhållen på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – misstänkt för mord på sin partner.

– Jag kan varken ange vad han har för inställning till anklagelsen eller kommentera något ytterligare kring fallet, säger hon.

Vare sig polis eller åklagare kan heller säga om någon form av tillhygge har använts, hur kvinnans skadebild såg ut eller om man har tagit saker i beslag.

– Vi har krimpersonal på plats som kollar av alla vittnen vi kan få fatt i. De bor rätt så tätt här så förhoppningsvis finns det något de kan tillföra, säger Lars Hedelin.

Både mannen och kvinnan är hemmahörande i Kil och är inte kända av polisen sedan tidigare. Deras anhöriga har blivit underrättade om dödsfallet av polisen.

Den misstänkta mordplatsen, parets husvagn med förtält, var under måndagen avspärrad.
Den misstänkta mordplatsen, parets husvagn med förtält, var under måndagen avspärrad. Foto: Peter Bäcker

Under måndagsmorgonen var platsen där den 76-åriga kvinnan hittades avspärrad i väntan på teknisk undersökning. På parets bord, alldeles intill husvagnen, stod flera hängamplar i skydd från nattens regn. Utanför förtältet hade två par skor – damsandaler samt ett par herrskor – placerats intill varandra. Få saker, förutom polisens blåvita avspärrningsband, vittnade om nattens våldsamma händelser.

Flera nyfikna och oroliga campinggäster befann sig vid området, pratade i små grupper och sökte stöd hos varandra. Stämningen var tryckt ett par timmar efter att mannen hade gripits och förts till Karlstad för förhör.

Parets närmaste campinggranne, Inger Zakariasen, ruskar på sig och har svårt att ta in vad som har skett.

– Jag var på toaletten vid tretiden i natt och då såg jag att det kryllade av poliser, så då undrade man ju vad som hade hänt, säger hon.

Under natten förhördes hon av polis som då inte ville – eller kunde – säga vilket brott det handlade om.

– Jag trodde först att det rörde sig om ett inbrott eftersom de sökte av området med hundpatrull.

Inger Zakariasen vaknade mitt i natten och såg hur det kryllade av poliser på campingen.
Inger Zakariasen vaknade mitt i natten och såg hur det kryllade av poliser på campingen. Foto: Peter Bäcker

Inger Zakariasen har under många år haft campingplats bredvid mannen och kvinnan och de beskrivs som ett socialt par, ett par riktiga "långliggare" på campingen.

– Det är så märkligt att något sådant här händer för det har varit så extremt lugnt hela midsommarhelgen. Det har inte varit några fyllehundar eller något bråk. Det är så otäckt att något sådant här kan hända, säger hon och skakar uppgivet på huvudet.

Hörde bråk

En annan granne vittnade om att man hörde bråk och höjda röster efter midnatt, följt av tystnad. Flera väcktes även vid 03-tiden av polisens aktiviteter.

För att kunna hjälpa oroliga campinggäster och personal fanns Frykenbaden campings ägare Magnus Christoffersson på plats.

– Vi håller på att upprätta krisledningsstöd, säger han vid 10-tiden.

Kort därpå anlände en POSOM-grupp samt en präst för att ge stöd och tröst. Flera gäster valde även att avsluta midsommarfirandet och lämna området så snart polisen hade gett klartecken.

– Vi hade också tänkt åka hem i dag, men nu får vi se, säger Inger Zakariasen.

Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Brott & blåljusKils kommunMord

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.