• idag
  5 aug
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur oärlig får en politiker vara?

Ledare
PUBLICERAD:
Vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson hävdar att den drastiskt ökade arbetslösheten som coronan medfört skulle minska genom att fler lättare kan förlora sina jobb.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Januariöverenskommelsen 2019 mellan regeringen och centern och liberalerna hindrade Sverigedemokraterna från att få ett avgörande inflytande över svensk politik. För att få bilda regering tvingades Socialdemokraterna och Miljöpartiet att göra kostsamma eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna.

Liberalerna tvingade igenom att värnskatten togs bort, vilket bara gynnade de mest välbärgade och allra mest de med extremt höga inkomster. Centern fick igenom att Arbetsförmedlingen skulle slaktas samt att löntagarnas anställningstrygghet skulle minska.

Båda centerförslagen kan spåras tillbaka till partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl. De har stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna och av allt att döma också av deras supporterparti Sverigedemokraterna.

Dessa tre partier drev också igenom en drastisk minskning av Arbetsförmedlingens resurser under den regeringslösa perioden hösten 2018. Centern och Liberalerna understödde då också M+KD+SD – i slakten på Arbetsförmedlingen. Resultatet blev att tusentals anställda blev uppsagda och massor av lokalkontor stängdes.

Den nya S+MP- regeringen tvingades sedan fullfölja centerplanerna på fortsatt kraftiga nedskärningar. Detta pågick till det lokala trycket på Arbetsförmedlingen blev för hårt och slaktplanerna fick inställas. Skadan var dock redan omöjlig att reparera och sedan kom alla varsel etcetera i coronans spår. I stället för ett väl fungerande arbetsförmedling har vi nu fått en av centern svårt skadskjuten.

Nästa steg gäller anställningstryggheten där januariparterna kom överens om att främst låta parterna på arbetsmarknaden, det vill säga LO-, TCO- och Sacoförbunden att försöka enas med arbetsgivarna. Om inte de förhandlingarna lyckas skulle staten bestämma frågan. Snacka om obalans till arbetsgivarnas förmån.

Nu förhandlar parterna. Samtidigt har ett statligt utredningsförslag kommit, som främst innebär lättare att avskeda många flera i mindre företag. Och detta utan giltiga skäl.

Men utredningen visar också att detta inte kommer att minska arbetslösheten och inte heller öka sysselsättningen. Det sker bara en omfördelning av arbetslösheten så att det blir högre för äldre trotjänare och för låginkomsttagare. Sannolikt skulle det drabba många i LO och i TCO som röstat på Sverigedemokraterna.

Utredningens slutsats behöver upprepas: det blir inte lägre arbetslöshet om det blir lättare att säga upp folk. Tillväxten kommer inte heller att öka om utredningens förslag blir lag.

Trots det hävdar centerns tillförordnade ordförande Anders W Jonsson att den drastiskt ökade arbetslösheten som coronan medfört skulle minska genom att fler lättare kan förlora sina jobb. Hur oärlig får en politiker vara?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.