Hoppa till huvudinnehållet

Ett år efter farvälet– Dahlström berättar om nya livet: ”Är som en dröm”

Publicerad:
Emma Dahlström har lämnat proffskarriären bakom sig och fokuserar nu på att klara nya utmaningar i livet.
Emma Dahlström har lämnat proffskarriären bakom sig och fokuserar nu på att klara nya utmaningar i livet. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det har gått nästan exakt ett år sedan Emma Dahlström meddelade att freeskikarriären var över. Sedan dess har livet tagit en annorlunda väg för värmländskan som bland annat jobbar som dräng i Småland.

– Jag älskar det enkla livet, säger Torsbytjejen.

Det är onsdagen den 26 juni. Den då 26-åriga Emma Dahlström befinner sig hemma i sitt nya hus i Småland där tårarna rinner.

Varför?

Hon ska precis meddela att en lång och framgångsrik karriär, med bland annat seger i X-Games, två OS-turneringar och fem segrar i världscupen, är över.

– Själva beslutet var väldigt känslosamt. Det blev en brytpunkt när landslaget skulle ta ut A-laget och jag började bolla med landslagschefen där vi båda kom fram till att jag hade tappat gnistan lite. Det bästa för mig var nog att stiga av. Beslutet var helt och hållet mitt men det var oerhört tufft att säga hej då till skidåkningen som varit en stor del av mitt liv.

Det var efter OS i Pyeongchang som Dahlström började tänka i andra banor efter att ha ådragit sig en korsbandsskada.

– Då kände jag att min kropp inte var på topp. Jag visste att det skulle bli en lång väg tillbaka och säsongen efter när jag försökte så fungerade det inte så bra helt enkelt. Jag kände ändå att jag var nöjd med karriären och allt jag åstadkommit på tävlingsscenen. Jag kunde lämna med flaggan i topp.

Har du hunnit ångra dig eller känns det fortfarande som rätt val?

– Det känns som helt rätt beslut och det är absolut inget jag ångrar. Jag är färdig med att tävla på elitnivå.

I samband med att Dahlströms besked kom så hintade Torsbytjejen även om att hon ville satsa på en filmkarriär inom skidåkning.

Under vintern har hon varit med på ett tjejprojekt heter Skivas där hon har en roll som åkare.

– Det är en en tjejproduktion där vi filmar olika delar som både bergskidåkning och skidåkning i stadsmiljö. Vi har varit i både Kanada och Europa och filmat och detta är något av det roligaste med skidåkningen, att få vara ute med kompisar och försöka landa de allra bästa tricksen och dessutom ha flera chanser på sig, haha.

Jobbar som dräng

Sedan våren 2018 bor Emma Dahlström utanför Eksjö i Småland där hon tillsammans med sin sambo har köpt ett hus ute på landet.

Efter proffskarriären har värmländskan studerat och även sommarjobbat som dräng på en bondgård.

– Livet här är ungefär som det jag är uppvuxen med utanför Torsby. Fin landsbygd med nära till natur vilket passar mig som älskar djur. Möjligheten kom att få jobba på en bondgård och det passar mitt schema som jag har.

Ett schema där skidor är inkluderat.

– Jag har åkt lite och coachat på träningsläger. Än så länge har jag inte släppt skidåkningen helt.

Finns abstinensen fortfarande kvar?

– Ja, speciellt på vintrarna när vi inte haft så mycket snö här nere där jag bor. Men samtidigt har jag känt att det har varit väldigt skönt att slippa bo i en resväska och i stället få ha ett strukturerat liv med ett hus. Det är som en dröm, jag trivs väldigt bra med att vara på en och samma plats.

Det här med att leva ett helt normalt ”Svenssonliv” duger mer än väl för Dahlström.

– Både jag och min sambo vill leva ett enkelt liv med låga kostnader. Så fort vi visste att karriären led mot sitt slut så skaffade vi en liten hund. Nu har jag hus, sambo, hund, vi får väl se om det blir någon Volvo framöver också, skrattar den forne världsstjärnan.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

– Just nu fokuserar jag på att skaffa en utbildning där jag till hösten hoppas kunna komma in på Skogskandidatprogrammet och framöver förhoppningsvis skaffa familj. Sedan ska jag även försöka ha lite delmål här och var. Till exempel håller jag just nu på med en Svensk klassiker som dock blivit inställd. Vasaloppet hann jag köra men de andra loppen får jag spara till nästa år.

Tävlingsmänniskan finns fortfarande kvar?

– Nja, i alla fall träningsmänniskan. Det är väl framförallt motion som jag kommer fortsätta hålla på med.

Artikeltaggar

Emma DahlströmFreeskiing

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.