• idag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vad sjutton håller ni på med!

Ledare
PUBLICERAD:
Fira lite lagom. Det är inte läge att andas ut än!
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Nu har en del av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten lättas upp och svenskarna får börja resa i landet igen. SJ meddelade att det sa PANG i bokningssystemet i samma ögonblick statsministern i slutet av förra veckan meddelade att det var okej att symtomfria personer från och med den 13 juni reser längre än de tidigare godkända två timmarna från hemmet.

Nu är det sommar och alla alla ut och “hemestra” i Sverige och pusta ut efter en tuff vår.

Men hoppla! Det är inte dags för det än!

Coronan har spridit sig över Sverige i olika takt. Stockholm drabbades först och hårdast och är nu närmare ett slut. Men det betyder också att när statsepidemiologen redan för ett par veckor sedan stod i huvudstaden och bedömde att smittan där låg på en nedåtgående kurva – ja då var ju Värmlands kurvor fortfarande på väg upp.

“Avmattning” är inte heller ordet som beskriver statistiken på inlagda patienter på sjukhusen i länet i dag. I bästa fall ser vi en kurva som vänder neråt innan juni är över. Men det gäller förstås bara om folk fortsätter att ta ansvar.

Då är det faktiskt lite läskigt att se så många svenskar lägga ut orden i sociala medier om planering för stort midsommarfirande – som om något blåst “faran över” och det är okej att börja leva som vanligt igen.

Så samtidigt som det sitter rikspolitiker och trummar upp hat mot både Folkhälsomyndigheten och regeringen och menar att de “med berått mod” låtit tusentals dö på äldreboenden och att vad som skett under våren är att jämföra med massmord, ja då sitter andra och börjar upprepa det vissa tjatade om i mars, att covid-19 nog egentligen inte är värre än säsongsinfluensa.

Men då räknar de inte med att miljontals svenskar över hela landet hållit sig hemma från jobbet och socialt distanserat sig i över tre månader och att vi under samma tid praktiskt taget låst in alla över 70 år i sina hem eller på särskilda boenden.

Bara med dessa otroligt drastiska åtgärder som försatt Sverige i en nästan omedelbar lågkonjunktur har vi dödstal i nivå med en säsongsinfluensa.

Och det är inte slut än. Det finns inget vaccin. Det finns inga andra säkra sätt att slippa smitta än att hålla distans.

Det finns fortfarande inga sätt att förutspå hur just du kommer att klara covid-19. De flesta ska inte ens känna av att de har det, säger experterna fortfarande. Men det finns inga garantier.

Om någon håller fram en skål med karameller och säger “varsågod, en av de femtio karamellerna i skålen innehåller dödligt gift och en annan kommer att göra dig sjuk nog att behöva intensivvård - men ta en vetja, resten är jättegoda!”, hur pigg skulle du vara att smaka?

Vad vi visste i mars är praktiskt taget detsamma som vi vet nu: för vissa riskgrupper är risken för allvarliga konsekvenser högre. Men ingen grupp står helt utan risk. Unga, friska människor berättar om hur de fortfarande åtta veckor in i smittan fortfarande är orkeslösa, fortfarande inte känner lukt eller smak, fortfarande är långt ifrån friska.

När regionerna nu rullar ut testning i uppskalat format kommer vi förhoppningsvis få en bättre bild av spridning och koncentration. Men inte heller det sker i en handvändning.

Håll ut. Det kommer fler midsomrar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.