Hoppa till huvudinnehållet

Med Big hill lodge som utgångspunkt

Publicerad:
Calle Stjernlöf vill att gästerna ska mötas av en grön och skön gräsmatta. Foto: Filip Kowalski

Från utsiktstornet är vyerna magnifika i alla riktningar.

Det går att blicka ut över milslånga skogar, liksom över Filipstad och andra historiska miljöer som en gång formade industrin i Östra Värmland.

– Vi hoppas att våra gäster som kommer hit passar på att gå upp i utsiktstornet, säger Calle Stjernlöf som driver Big hill lodge med sin familj.

Den tidiga sommaren har klätt Storhöjden i Filipstad i grönska. När FT kommer på besök får Calle Sternlöf sätta sig på åkgräsklipparen och ta några varv.

– Sommaren här är speciell, för mig börjar den när syrenen har slagit ut, vilket den har gjort nu, säger han.

Big hill lodge har ett av Filipstads landmärken i form av det mäktiga utsiktstornet. Vyn från toppen är magisk.
Big hill lodge har ett av Filipstads landmärken i form av det mäktiga utsiktstornet. Vyn från toppen är magisk. Foto: Filip Kowalski

Han räknar med att han tillsammans med sin fru Renate Stjernlöf och personalen kommer att få göra många vändor med åkgräsklipparen under sommarens gång. För när gästerna kommer till Storhöjden och Big hill lodge vill familjen Stjernlöf att intrycket ska vara så bra som möjligt.

– För vår del handlar det först och främst om bemötandet. Vi vill verkligen ta hand om våra gäster, alla ska känna sig välkomna, säger Calle Stjernlöf.

Och gästerna får gärna ställa många frågor om Storhöjden, utsiktstornet och Big hill lodge.

– Vi vill gärna, om folk är intresserade, få möjlighet att berätta lite mer om historian bakom Storhöjden - för det här är inte bara ett ställe som råkar ha öppet, utan det finns en familjehistoria bakom, säger han.

97 trappsteg tar besökarna till toppen av utsiktstornet.
97 trappsteg tar besökarna till toppen av utsiktstornet. Foto: Filip Kowalski

Familjen Stjernlöf står beredd att ta emot gäster från hela landet. Förhoppningen är att kunna bygga varumärket ur ett långsiktigt perspektiv.

– Man ska kunna komma till oss för att få bra mat och ta del av utsikten. Vi vill bli en naturlig destination att resa till i östra Värmland. Vi vill att man ska komma hit och få en helhetsupplevelse, säger Renate Stjernlöf.

Calle Stjernlöf är noga med detaljerna i stugorna som går att hyra hos Big Hill Lodge.
Calle Stjernlöf är noga med detaljerna i stugorna som går att hyra hos Big Hill Lodge. Foto: Filip Kowalski

På Storhöjden ska det finnas utrymme för både lugn och harmoni, liksom för ögonöppnade upplevelser.

– Förhoppningen är att gästerna som kommer hit ska bli lite överraskade över att det finns ett unikt och fint ställe mitt ute i skogen på en höjd, säger Calle Stjernlöf.

Calle Stjernlöf kommer att njuta av sommaren på Big hill lodge, precis som han hoppas att gästerna kommer att göra.
Calle Stjernlöf kommer att njuta av sommaren på Big hill lodge, precis som han hoppas att gästerna kommer att göra. Foto: Filip Kowalski

Han hoppas också på att så många som möjligt ska ta sig en tur uppför de 97 stegen som leder till toppen av utsiktstornet.

– Det känns som att många som kommer hit missar tornet. Kanske är det så att de tror att de inte kan gå upp i det? Vi får se till att göra det tydligt i sommar att det går att gå upp i tornet genom att sätta upp skyltar. Det kan vara en riktigt häftig upplevelse att gå upp, om man inte är höjdrädd förstås, för det är då som man verkligen får uppleva utsikten, säger Calle Stjernlöf.

Upp till toppen av tornet leder en trappa i trä.
Upp till toppen av tornet leder en trappa i trä. Foto: Filip Kowalski

Skulle han ha en hälsoapp med en stegmätare i sin smarta telefon hade han förmodligen fyllt sin stegkvot med råge varje dag under våren och den tidiga sommaren. För när tillfälle har getts har han trampat upp en stig i skogen intill anläggningen, detta för att besökarna ska kunna få ytterligare en naturupplevelse på Storhöjden.

– Jag trampar upp stigen nästan varje dag. Man ska kunna ta sig hit och härifrån genom att gå, till exempel före eller efter att man har varit hos oss för att fika eller äta mat.

Hur ser sträckningen för stigen ut?

– Stigen är en sorts genväg hit. Mitt i Långlia kommer man att kunna gå upp i skogen på stigen där man kan gena upp till Big hill lodge. Sen har vi även en stig som kommer att leda till en annan utsiktsplats, en liten utsiktsplats nära Big hill lodge som pappa (Arne Stjernlöf) brukade att kalla för Majberget - det finns en historia bakom den också.

I rummen på Big hill lodge hänger konst från några av kommunens lokala konstnärer, som till exempel det här motivet av Maria Holmström.
I rummen på Big hill lodge hänger konst från några av kommunens lokala konstnärer, som till exempel det här motivet av Maria Holmström. Foto: Filip Kowalski

Maten, utsikten och möjligheten till naturupplevelser är något som familjen Stjernlöf hoppas ska bidra till att bygga Big hill lodge som en destination. I konceptet ingår även möjligheten till att bo på anläggningen. Det finns ställplatser för husbilar, men även ett flertal olika stugor som går att hyra. Bland annat finns en stuga som kallas för "bröllopssviten", liksom en stuga som är anpassad för barnfamiljer.

Något som Calle Stjernlöf hoppas på är att många besökare kommer att ha Big hill lodge som utgångspunkt när sommarens smultronställen ska upplevas.

– I sommar, eller året runt, vill vi till exempel vara en naturlig plats för dem som ska besöka Tilas stoll och Högbergsfältet. Innan eller efter man åker dit skulle man kunna komma till oss för att fika. Vi ligger så nära varandra, det är både skog och gruva, skog och mat. Allt hör ihop, jag tipsar alla som kommer hit om Tilas stoll och Högbergsfältet, säger han.

Skogen sträcker sig i milslånga gröna stråk över det värmländska landskapet.
Skogen sträcker sig i milslånga gröna stråk över det värmländska landskapet. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

Calle StjernlöfFilipstadNyheterPersbergSommar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.