• idag
  11 aug
  20°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  26°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  27°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tuff höst väntar LO-basen

Ledare
PUBLICERAD:
Susanna Gideonsson har valts till ny LO-ordförande i en annorlunda digital kongress.
Foto: Jessica Gow/TT
Det blev inte den planerade klang- och jubelföreställningen i Stockholm Waterfront när LO valde Susanna Gideonsson till ny ordförande. Ett välkänt virus satte stopp för en traditionell LO-kongress. Ett starkt stöd har hon bakom sig och det kommer att behövas. En tuff höst väntar den digitalt valda nya LO-basen.

För första gången någonsin styrs LO av en kvinnlig trojka. Tidigare Handelsordförande Gideonsson flankeras av Therese Guovelin, Hotell- och restaurangfacket, och Lisa Bengtsson, Kommunal, som vice ordförande.

Therese Guovelin, omvald som förste vice ordförande i LO.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Tre kvinnliga ledare för tre kvinnligt dominerade fackförbund betyder att jämställdhet och kvinnors rättigheter kommer att hamna högt på agendan. Det är klokt och nödvändigt.

De kan få fler unga kvinnor inom handeln, hemtjänsten och hotell- och restaurangbranschen att gå med i facket. De kan tillsammans se till att förbättra villkoren för kvinnorna. Det är till exempel oacceptabelt att bara 24 procent av kvinnorna i Handels har en fast anställning på heltid.

Gideonsson kommer från Handels, men hon har aldrig jobbat i butik. Medlem i Handels blev hon som SSU-ombudsman i Västerbotten. Men gedigen arbetarbakgrund har hon. Hon har jobbat på snickerifabrik, i skogen och inom hemtjänsten.

Hon gick tidigt med i facket för att ”man skulle det”. I sitt installationstal förklarade hon att ”den som vill ha något gjort måste vara med och hugga i”. Ja, så är det och nog har Gideonsson en hel del att hugga tag i.

En het och besvärlig höst väntar. Arbetsmarknadens parter ska försöka komma överens om nya regler för anställningsskyddet, annars lägger sig politikerna i och skriver en lag byggd på den undermåliga las-utredningen. LO är splittrat, flera förbund har redan hoppat av förhandlingarna.

En skyhög arbetslöshet väntar samtidigt som de uppskjutna kollektivavtalsförhandlingarna ska återupptas. Även här är LO splittrat. Det största förbundet Kommunal är till exempel inte med i de samordnade förhandlingarna.

Gideonssons första prioritet är därför en enad och stark fackföreningsrörelse. Pandemin har gjort att fler gått med i facket, men det stora medlemstappet som följde efter alliansregeringens fackföreningsfientliga beslut 2007 har inte återtagits på långa vägar.

I dag är det inte lika naturligt att gå med i facket. Många är rädda att förlora sin osäkra anställning om de engagerar sig fackligt. Andra träffar inte sina arbetskamrater och ser inte fördelarna med att jobba tillsammans för att förbättra arbetsvillkoren.

LO behöver leda kampen mot de otrygga anställningar och för att få bort det nya daglöneriet. Gideonsson har redan plockat upp den bollen och det lovar gott.

Men någon bred programförklaring om vad hon vill åstadkomma fanns inte med i hennes installationstal. Först vill hon lyssna och samtala, sedan hålla tal. Det är en klok inställning.

Det är flera motstridiga viljor som hon ska jämka samman om LO ska kunna fortsätta spela en viktig roll för att förbättra arbetsmarknaden och arbetslivet. Utan facket blir det svårt att nå Susanna Gideonssons dröm om att ”alla ska kunna vissla både till och från jobbet”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.