Hoppa till huvudinnehållet

"Johan, 14" var egentligen 44 år – misstänks ha våldtagit 11-åring

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Den 44-årige mannen åtalades på onsdagen för att ha våldtagit en 11-årig flicka.
Den 44-årige mannen åtalades på onsdagen för att ha våldtagit en 11-årig flicka. Foto: Peter Bäcker

Mannen tros ha utgett sig för att vara "Johan, 14 år, från Örebro" på en populär app. Nu misstänks mannen, som är 44 år och hemmahörande i en mindre ort i Värmland, ha våldtagit en 11-årig flicka.

Läs också

Det är inte första gången han är inblandad i sexbrott mot barn. I september 2019 dömdes han för sexuella övergrepp mot en 12-årig flicka i Stockholm. Då hade han groomat henne med två alias, "Tomas" och "Elin". Något år dessförinnan hade han dömts för sexbrott mot en 14-åring.

Den här gången rör det sig alltså om en 11 år gammal flicka. Enligt åtalet, som lämnades in på onsdagen, ska våldtäkten ha begåtts på en offentlig toalett på den aktuella orten.

Mannen nekar till brott.

– Han förnekar att han ska ha gjort det som påstås, han nekar till att över huvud taget ha träffat den här flickan, säger Cecilia Aronsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Karlstad.

Vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.
Vice chefsåklagare Cecilia Aronsson. Foto: Fredrik Karlsson

I och med att hon åtalade mannen anser hon sig emellertid ha nog på fötterna för att få honom fälld.

– Vi har målsägandes uppgifter som ligger till grund för åtalet, men också vittnesuppgifter som stöder det hon berättar.

Som teknisk bevisning presenterar hon bland annat analyser av mannens telefon. Där framgår att han haft kontakt med 11-åringen via Snapchat och att han kallat sig "Johan 14 år från Örebro" på den populära appen Tik-Tok.

– När det kommer till den tekniska bevisningen är det främst analyser av telefoner.

Mannen åtalas även för utnyttjande av barn för sexuell posering efter att ha förmått henne att skicka bland annat nakenbilder till honom.

– Men det är ju den första åtalspunkten, våldtäkt mot barn, som är den allvarligaste och då handlar det om minimum två års fängelse, säger Cecilia Aronsson.

Artikeltaggar

Brott & blåljusVåldtäkt mot barnVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.