• idag
  8 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Arbetsförmedlingens kontor i Hagfors blir kvar

Debatt
PUBLICERAD:
"Det är viktigt att en arbetssökande som behöver stöd för att hitta ett jobb kunna få det, oavsett bostadsort", skriver Tomas Pettersson (S), oppositionsföreträdare Hagfors och riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S).
Foto: Daniel Olausson
En fungerande glesbygd innebär att det finns förutsättningar att både bo och verka på orten. Det är statens uppgift att se till att det finns tillgång till en grundläggande service runt om i Sverige.

För oss socialdemokrater var det därför att stort bakslag när en M/KD-budget tillsammans med SD under 2019 valde att kraftigt skära i arbetsmarknadspolitiken. Vilket gjorde att Arbetsförmedlingen varslade en tredjedel av sina anställda och tvingades besluta att 132 lokala arbetsförmedlingskontor skulle avvecklas.

Nu finns en ny budget och ett mer tydligt uppdrag från regeringen att säkra den lokala närvaron. Arbetsförmedlingens styrelse har därför nu beslutat att det tidigare nedläggningshotade arbetsförmedlingskontoret i Hagfors kommer att bli kvar. Kontoret kommer få fast personal samt erbjuda bokade möten och därmed kunna möta arbetssökande som behöver det och samverka med kommunen och andra aktörer. Det kommer vara viktigt i ett läge då arbetslösheten stiger.

Coronaviruset är främst ett hot mot liv och hälsa, men även ekonomin har drabbats hårt. Löntagare har blivit av med jobbet eller riskerar att bli det. Företagare har sett sina livsverk slås i spillror. I slutet av maj var runt 440 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är över 100 000 fler än för ett år sedan.

Samtidigt har kraftfulla åtgärder som möjlighet till korttidsarbete genomförts för att trycka tillbaka konsekvenserna för jobb och företag. Småföretag har stöttats med krispaket för att lyfta av kostnader och kompensera för minskade intäkter. Den som blir arbetslös har fått stärkt trygghet och möjligheter att ställa om, vilket är särskilt viktigt för människor som hade små ekonomiska marginaler redan innan.

Det är viktigt att en arbetssökande som behöver stöd för att hitta ett jobb kunna få det, oavsett bostadsort. Regeringen har varit tydlig med att Arbetsförmedlingen ska säkerställa myndighetens lokala närvaro. Beslutet om kontoret i Hagforsvisar att myndigheten jobbar konkret efter de riktlinjerna. Det är glädjande.

När fler människor kommer i arbete skapar vi ett starkare och tryggare samhälle. Arbetsmarknadspolitiken ska erbjuda stöd för att människor ska komma i arbete i hela Sverige. Det ska därför finnas en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet.

Så snart kampen mot viruset tillåter det ska vi återstarta ekonomin och se till att människor kommer i arbete igen. Det går fortfarande inte att säga exakt när det är – vi måste först kunna bedöma att det ur smittspridningssynpunkt är rimligt att lätta olika restriktioner. Men när vi gör det, då ska vi skapa framtidens jobb genom att investera i klimatomställningen, i välfärden och i ett starkare samhälle. Vi ska bara inte återgå till läget före coronaviruset – vi ska rusta Sverige starkare.

Tomas Pettersson (S)

Oppositionsföreträdare Hagfors

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.