• idag
  11 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Villervalla om nordiska resor

Ledare
PUBLICERAD:
Charlottenbergs Shoppingcenter får inga norska kunder än på ett tag.
Foto: Håkan Strandman
Norden skulle bli världens mest integrerade region. Coronapandemin har visat något helt annat och det är Sverige som betraktas som något som katten dragit in. Norrmän, danskar och finländare vill inte umgås med oss i sommar. De höga dödstalen och den stora smittspridningen avskräcker.

Sverige har 4 874 döda i sviterna av covid-19, Norge med ungefär halva folkmängden 242 döda. Sverige har fyra gånger fler döda än övriga Norden tillsammans.

I fredags hade hela Norge med drygt fem miljoner invånare 16 personer inlagda på sjukhus med covid-19, varav fem på intensiven. Enbart i Värmland, med 281 000 invånare, fanns 26 covid-19-patienter inskrivna i helgen, varav fem intensivvårdades. Fyra döda i Värmland i helgen. Noll i Norge. Siffrorna går inte att komma runt.

Men statsminister Stefan Löfven visade inte mycket av självkritik när han gästade SVT:s Agenda på söndag kväll. Han försvarade den svenska strategin. Vi får vänta och se innan vi dömer, menade Löfven.

Ja, pandemibekämpning är som ett maratonlopp och det går inte att utse en vinnare nu. Men Sverige har misslyckats grovt med att nå ett av två uttalade mål. De äldre och sköraste har inte skyddats. Viruset tog sig tidigt in i äldreomsorgen och har skördat alldeles för många offer.

Det andra målet har uppnåtts. Sjukvården har inte kollapsat, men har utsatts och utsätts för stora påfrestningar. Det är heller inte över än. Avskaffade reserestriktioner gör att smittan kan ta sig från hårt till mindre drabbade regioner. En andra våg kan också redan vara på väg i Europa när allt fler länder öppnar för turister.

Längtan efter öppna gränser, socialt umgänge, resor och semester är stor. Regeringarnas längtan efter att turistnäringen ska få åtminstone lite fart är lika stor efter en oerhört dålig vår.

Men logiken haltar kraftigt. Norge öppnade sina gränser till de nordiska grannländerna på måndagen, men inte till Sverige, med undantag för Gotland.

Vet inte statsminister Erna Solberg om att Gotland är de svårt smittade stockholmarnas favoritresmål på sommaren?
Foto: Terje Pedersen

Vet inte statsminister Erna Solberg om att Gotland är de svårt smittade stockholmarnas favoritresmål på sommaren? Har hon inte hört att smittskyddet på Gotland är djupt oroade över att vården på ön inte kommer att klara av anstormningen av turister?

I Värmland väcker det norska beslutet irritation. Norska shoppare handlade för över 5 miljarder kronor i den värmländska gränshandeln fjol. Norrmän stod för fler än 411 000 gästnätter i Värmland under 2019. Nu står gränsbutiker, hotellrum och campingplatser tomma. I Charlottenberg har Hypermat tappat över 80 procent av omsättningen, i bohusländskaStrömstad har affärerna förlorat 96,5 procent.

Kommunalrådet Daniel Schützer (S) i Årjäng är upprörd:

– Det finns inga vettiga argument längre, det här handlar bara om att behålla folket och därmed handeln på sin sida gränsen.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) är upprörd över att Norge håller gränsen stängd.
Foto: Sanna Emanuelsson

Ja, det argumentet fanns troligen med när den norska regeringen tog beslutet att fortsätta hålla gränsen stängd. Norrmännen handlar normalt för 1,8 miljarder kronor i månaden i gränshandeln, pengar som nu stannar i den norska ekonomin.

Smittspridningen varierar kraftigt från region till region i alla länder. Skåningar får inte åka till Köpenhamn, men danskar från huvudstaden som har en större smittspridning än Skåne får åka till Malmö. Lika ologiskt som att de som bor i Halden, som har en större smittspridning än Strömstad, inte får åka över gränsen för att handla.

Coronaviruset visar ändå hur absurd gränshandeln är. En miljardindustri som enbart bygger på att den norska kronan är så mycket starkare än den svenska.

Externa köpcentrum som kräver långa bilresor tillhör inte en klimatsmart framtid. Vi borde handla mer lokalt och resa mindre, även utan en farlig pandemi.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.