Hoppa till huvudinnehållet

SK Boreåkare krossade Northug: "Vi hade en bra plan"

Publicerad:
Foto: Peter Bäcker

Det blev rekordkross i Torsby skidtunnel när SK Boreåkare raderade ut Petter Northug och Björn Lind från rekordböckerna.

– Man var lite nervös, jag var inte säker på att jag skulle slå det, säger Filip Danielsson som krossade Petter Northugs rekord.

Vill satsa vidare – hoppas på flera åkare i världscupen

Det hör inte till vanligheterna att det körs maxprestationer i ett och två varv i Torsby skidtunnel. Kontrasten mellan den varma utomhustemperaturen och den tre grader kalla skidtunneln är skadlig för luftrören och därför görs det mycket sällan. Men på måndagen var det dags för rekordjakt när Petter Northugs och Björn Linds rekord skulle raderas ut. Filip Danielsson och Gabriel Thorn var bägge ute efter Northug som hade kört två varv, 2,6 km, på 5,02.

Bägge två krossade rekordet där Filip Danielsson gick i mål på 4.50 med Thorn fem sekunder efter.

– Det var nog flera år sedan, när jag gick på gymnasiet, som jag körde två varv i full fart. Det kändes som att det fanns lite förväntningar på att vi skulle slå det – men jag var inte alls säker, säger Danielsson.

Från vänster: Filip Danielsson, Gabriel Thorn, Lovisa Modig och Anton Persson.
Från vänster: Filip Danielsson, Gabriel Thorn, Lovisa Modig och Anton Persson. Foto: Peter Bäcker

Idén startade med en insamling där en rekordjakt utlovades om klubben, som lidit hårt ekonomiskt under våren, kunde få in 5 000 kronor. Totalt lyckades klubben samla in 15 000 kronor som ska delfinansiera kommande träningsläger.

– Vi hade en bra plan. Vi fick bra hjälp av Anton Persson det första varvet sen drog jag för att jag visste att Filip skulle vara starkare än mig nu, och om jag kunde göra något som hjälpte så ville jag det, säger Gabriel Thorn.

– Det blir mycket lättare att ligga bakom någon, även om det inte är någon vind i tunneln, säger Danielsson.

Filip Danielsson var rejält utpumpad efter att ha krossat Petter Northugs rekord med tolv sekunder.
Filip Danielsson var rejält utpumpad efter att ha krossat Petter Northugs rekord med tolv sekunder. Foto: Peter Bäcker

Bägge två hoppas på att få göra återkommande tävlingar på världscupen i vinter.

– Jag vill göra en bra premiär så att jag är med från början och får vara med på världscupen. Mitt mål är att få köra där så mycket som det går.

– Filip är väldigt mångsidig. Han satsar mest på distansloppen men lyckades ändå ta poäng mot eliten i sprint. Det säger en del och det är klass, säger Thorn.

Fartväxlingar

Den nya typen av bankroppar har förändrat skidsporten så till vida att även distansåkare behöver kunna växla tempo för att hävda sig.

– Det är viktigt att vara snabb också. På tävlingarna numera är det många och korta backar. Då behövs explosivitet och fartväxlingar också – då tar man kliv i sprinten också.

Även Thorn siktar på att får köra på världscupen under vintern.

– Jag tycker att jag gjorde en bra säsong, men jag vill såklart göra en bättre nu och få köra på världscupen. Sen vill jag ta medalj på SM. Individuellt och med laget, säger han.

Anton Persson satte även han nytt rekord. Persson körde ett varv och raderade ut Björn Linds drygt 15 år gamla rekord som löd 2.14. Persson körde in på 2.06.

– Kul att det märks att det hänt någon i sporten. Jag hade hyfsad koll och kände mig ganska säker på att jag skulle kunna köra 2.10 åtminstone. Men det var bra och snabbt före därinne nu, säger Persson.

Föret kan variera i skidtunneln där och ibland finns en rejäl isskorpa. Juni brukar erbjuda den typen av före och det var under just den här veckan i juni som både Northug och Lind satte sina rekord.

– Det hade kunnat gå att köra snabbare, det tror jag. Vi får väl köra igen om några år, då får jag sikta på att gå under två minuter.

Persson blev nyligen flyttad till utvecklingslaget på landslagsnivå. Men det har inte stoppat honom från att sikta högt.

– Om det blir av så siktar jag på att ta mig till VM i Oberhof och köra klassisk sprint där. Det är sex-sju man som slåss om platserna och jag tycker inte någon känns omänsklig. Blir jag en-två procent bättre så räcker det långt, men det är den sista procenten som också är den svåraste.

 Även Bob Impola och Ludwig Tärning slog rekord. Duon körde totalt 100 varv i skidtunneln på 7 timmar och 15 minuter. Det tidigare rekordet var 80 varv.
Även Bob Impola och Ludwig Tärning slog rekord. Duon körde totalt 100 varv i skidtunneln på 7 timmar och 15 minuter. Det tidigare rekordet var 80 varv. Foto: Peter Bäcker

Att det pågår ett generationsskifte i A-landslaget gör inte chanserna att nå dit mindre. Han ser en nu etablerad åkare som inspiration.

– Det finns väl inte riktigt den där supertalangen i landslaget. Det tar tid att bli bra och Johan Häggström gjorde sin debut först när han var 27 år gammal. Det viktigaste är att behålla drivet och orka köra vidare, säger Persson som kommande säsong enbart kommer att satsa på sprint med ett fåtal distanslopp på exempelvis Sverigecupen.

Nu finns också ett damrekord. Lovisa Modig körde ett varv på 2.34 och två varv på 5.30.
Nu finns också ett damrekord. Lovisa Modig körde ett varv på 2.34 och två varv på 5.30. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Anton PerssonFilip DanielssonGabriel ThornIshockeySK Bore

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.