Andersson pratar klarspråk

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson har varit den synligaste socialdemokraten i vår - och backar inte för att kritisera avtalet med Centern och Liberalerna. Det är skönt att höra.
Foto: Ali Lorstani/TT
Hon är socialdemokraten som synts mest i år på grund av alla ändringsbudgetar hon, tillsammans med företrädare för Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, presenterat. Hittills har regeringen och samarbetspartierna under ett ynka litet kvartal genomfört krisåtgärder som beräknas kosta staten 250 miljarder kronor!

Hon är socialdemokraten som redan innan det på sitt på samma gång väldigt rättframma och diskreta sätt, varit den tydligaste kritikern till delar av januariöverenskommelsen.

När finansminister Magdalena Andersson i höstas lade fram en budget påverkad av krav från Centern och Liberalerna såg hon inte bara till att fördelningsprofilen – som såg väldigt sämre ut än när S slapp anpassa sig till C och L – tydligt redovisades.

Hon duckade inte ens för att säga det rakt ut vid pressträffen: att detta var inte den budget hon ville lägga och att den i delar var en eftergift till samarbetspartierna. ”Vi tycker inte lika, men nu är det som det är”.

Nu är Magdalena Andersson ännu tydligare.

Hon tänker inte börja med arbetet att dra Sverige ur den lågkonjunktur som pandemin skapat, med att kompromissa med Centern och Liberalerna. Hon tänker berätta vad hon och Socialdemokraterna vill först.

I en intervju i Dagens Nyheter i fredags berättar hon om planerna framåt. “En återstart med klassiskt socialdemokratiska ingredienser”, beskriver tidningen det som.

Socialdemokraterna vill nu bland annat investera kraftigt i infrastruktur, bland annat i en utbyggnad av äldreomsorgen.

– Det borde vara en självklar del av offentliga investeringar i en djup lågkonjunktur. Det kan också handla om renovering av bostäder och offentliga byggnader, säger finansministern och nästan utmanar övriga riksdagspartier att försöka argumentera emot när hon förklarar hur okontroversiell en sån satsning borde vara.

– De har jobbat i ett helt yrkesliv och har rätt till en bra äldreomsorg. Då behöver vi bygga ut äldreboenden och se till att det finns personal som vi kan rekrytera. Det kostar pengar. Men det är bra konjunkturpolitik och strukturellt riktigt.

Vem tänker opponera sig emot det?

I samma intervju avfärdar Andersson nästan lite nonchalant högerkrav på skattesänkningar med att det knappast är en träffsäker krispolitik att sänka skatten för inkomstgrupper som lägger pengarna på sparande istället för att konsumera. Men hon ser gärna ett tillägg på de lägsta pensionerna ...

Precis lika nonchalant förklarar hon, trots det uppblossande politiska bråket om las, att det fattar ju alla att folk måste bli mer trygga på jobbet än tvärtom.

– Hela arbetsmarknaden har satts i blixtbelysning med osäkra anställningar och dålig a-kassa som gör att många svenskar är väldigt sårbara. Den här krisen gör att fler ser behovet av att öka tryggheten på arbetsmarknaden.

Men hur hon ska åstadkomma det?, undrar DN.

– Om vi socialdemokrater bestämde själva så skulle vi såklart stärka löntagarnas rättigheter när det gäller möjligheten att ha en fast anställning, svarar Magdalena Andersson.

Men just nu sitter hon och partiet fast i ett januariavtal där Centern och Liberalerna drar åt ett annat håll. “Nu är det som det är”, som ministern sa ifjol.

Det borde dock inte hindra henne eller någon annan socialdemokrat från att berätta vad de egentligen vill istället för att låtsas nöjda med ibland tveksamma kompromisser.

Skönt att höra att finansministern tagit bladet från munnen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.