• idag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vänta med korvetterna

Ledare
PUBLICERAD:
Den svenska militära korvetten Härnösand, av Visby-klass, lämnar hamnen i Berga. Beställningen av nya kan få vänta.
Foto: Pontus Lundahl/TT
De försökte komma överens under mer än 100 timmar av sammanträden i vår, men det gick inte. I veckan lades förhandlingarna om det framtida försvaret på is. Militärutgifterna kan inte särbehandlas. De måste vägas mot andra konton i statsbudgeten. Vad är viktigast? Fler korvetter eller fler undersköterskor?

Alla partier i riksdagen är överens om att den kraftiga omställningen och bantningen av försvaret under 20 års tid var olycklig. Det finns därför i dag en bred majoritet för en upprustning.

I januari i fjol gjorde regeringen upp med samarbetspartierna om att höja anslagen med 25 miljarder kronor under fem år. Det är den största satsningen på försvaret sedan 1950-talet. Försvarsbudgeten skulle landa på 84 miljarder kronor år 2025.

Det betyder fler värnpliktiga och en utökad krigsorganisation från 60 000 till 90 000 befattningar. Det innebär en satsning på armén med bland annat fler artilleripjäser och stärkt försvar på Gotland.

Men de borgerliga partierna är inte nöjda. De anklagar regeringen för att inte satsa tillräckligt på försvaret, trots en ökning av anslaget med 40 procent.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill höja det årliga anslaget med ytterligare 3,8 miljarder kronor. De fyra borgerliga partierna vill dessutom redan nu lova ytterligare 45 miljarder kronor från 2026 och åren fram till 2030.

Det är orimligt att låsa fast summorna nu. Varför ska försvaret få carte blanche när inga andra får det? Försvaret kan inte få pricka av sin önskelista på en löpande räkning.

Finansminister Magdalena Andersson (S) måste kunna prioritera utan några gräddfiler när hon syr ihop en budget.
Foto: Jessica Gow/TT

Finansminister Magdalena Andersson syr ihop en budget två gånger om året och det görs ständigt prioriteringar om vad som är viktigast. Det stora pusslet måste gå ihop till en helhet, och det får inte finnas några gräddfiler. Men med högerns sätt att tänka skulle nya jaktrobotar och luftvärnspjäser alltid gå före fler undersköterskor i äldreomsorgen eller fler lärare i skolan.

Mardrömmen är en konservativ regering efter nästa val, som dessutom omgående skulle börja med nya skattesänkningar. Med försvaret i skyddat bo skulle det gå ut över välfärden och trygghetssystemen. Som vanligt skulle de redan sämst ställda drabbas hårdast av högerns politik.

Pandemin har avslöjat stora brister inom framförallt äldreomsorgen. Behoven de närmaste åren blir allt större, i takt med att vi blir allt äldre.

Att det kommer att kosta stora pengar verkar de flesta vara överens om, men ingen har föreslagit att sådana satsningar ska öronmärkas fram till 2030. Även om det vore minst lika rimligt som att lova militären säkra pengar under tio år framåt.

Ingen vet hur länge pandemin kommer att hålla världen i ett fast och obehagligt grepp. Ingen vet de ekonomiska konsekvenserna av hög arbetslöshet och kraschade företag. Inget vet hur mycket pengar staten måste låna innan det vänder.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lägger överläggningarna på is.
Foto: Peter Wallberg/TT

Därför är regeringens och försvarsminister Peter Hultqvists förslag om en kontrollstation för försvarsekonomin i januari 2023 högst rimligt och ansvarsfullt. Innan dess kan inte militären få några löften om hur mycket krut de har år 2030.

De nya korvetterna får helt enkelt vänta ett tag.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.