L: "Vaccination är solidaritet och omtanke"

Debatt
PUBLICERAD:
"Vacciner bygger på att vi alla hjälps åt, men med "antivaxxarnas" skräckpropaganda riskerar vi år 2020 att mässling blir en följdsjukdom till inbillningssjuka."
Foto: Gorm, Kallestad

Corona visar i dystra staplar vad som händer när vi saknar vaccin mot en dödlig smitta. Ändå ropar vaccinmotståndarna nu på ett stopp för planerna på EU-gemensamt vaccinationskort för säkrare resor och mot det dyrbara coronavaccin som forskare runt om i världen febrilt sliter för, vilket SVT:s Utrikesbyrån rapporterat om. Motståndarna vill dessutom helt avveckla Sveriges barnvaccinationsprogram.

Vi säger Nej till antivaccinationsrörelsens förslag.

Vacciner är en av mänsklighetens största framgångar. De ger barn en tryggare uppväxt och låter vuxna leva ett friare och längre liv. Det är tack vare vacciner som vi har utrotat smittkoppor i hela världen och nästan helt eliminerat barnförlamningsskräcken, polio. Det är fantastiskt hur framstegen har förhindrat oräkneliga dödsfall i mässling, difteri, stelkramp och hjärnhinneinflammation. Mässlingen har nu stegat in i fyra europeiska länder bara de senaste åren och den utvecklingen får vi inte acceptera. Vi liberaler kommer aldrig att bidra till att backa bandet. Istället vill vi ta flera steg framåt.

Vaccination är omtanke. Vi vaccinerar oss ju inte bara för vår egen skull, utan också för att skydda de som är för små för att vaccineras eller har för skört immunförsvar. Vaccination är solidaritet och omtanke. Därför är det rimligt att normen är att vi vaccinerar oss själva och våra barn.

Valet att inte vaccinera sig borde kunna få konsekvenser. Om jag väljer att inte vaccinera mina barn, då ska mitt val inte gå ut över de som inte själva kan välja. Sveriges kommuner ska därför kunna hänvisa ovaccinerade barn till en annan skola eller förskola, om det behövs för att skydda immunsvaga barn eller lärare. Min frihet måste sluta där någon annans frihet börjar.

En annan viktig åtgärd är att säkra att medarbetare i vården är skyddade och skyddar andra. Vi vill därför att Smittskyddslagen uppdateras, så att sjukvården kan kräva av medarbetare att de kostnadsfritt vaccineras mot vissa luftburna infektioner, vare sig de flyttar sängar, städar eller vårdar sjuka människor. Ingen ska av misstag bli smittbärare, vare sig på en avdelning med nyfödda, en vårdcentral eller en cancerklinik.

Vi får inte glömma när barnsjukdomar dödade. Smitta kan skörda liv. Om vi hade haft ett vaccin mot covid-19 hade världen sett annorlunda ut idag. Vacciner bygger på att vi alla hjälps åt, men med "antivaxxarnas" skräckpropaganda riskerar vi år 2020 att mässling blir en följdsjukdom till inbillningssjuka. En faktiskt dödlig sådan.

Lina Nordquist, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Barbro Westerholm, riksdagsledamot, folkhälsopolitisk talesperson (L)

Eva Julin Dombrowe, regionråd, Region Värmland (L)

Niklas Lehresjön, ledamot Kultur -och bildningsnämnden Region Värmland (L)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.