• idag
  14 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Håller sossarnas medvind i sig?

Ledare
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad har medvind i opinionen just nu, men den kan snabbt vända.
Foto: Filip Erlind/TT
Socialdemokraterna vinner på att den politiska debatten just nu handlar om välfärd, sjukvård, ekonomi och det starka samhället. Men medvinden kan snabbt vända. Det som ut som en möjlig rödgrön majoritet i nästa val kan i stället sluta med att ett nationalkonservativt block tar över.

Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning väger tyngre än andra opinionsmätningar. Den sker under en hel månad och nästan 5 000 har svarat vilket parti de skulle rösta på om det varit val i dag.

Tack vare Socialdemokraternas kraftiga uppgång med 8,7 procentenheter ser en rödgrön majoritet ut att vara inom räckhåll i valet 2022. Tillsammans med MP och V får de tre partierna 46 procent.

Däremot har den forna borgerliga fyrpartialliansen små chanser att återuppstå. De får bara ihop 35,7 procent av väljarna. Lägg därtill att krisande Liberalerna löper stor risk att åka ut ur riksdagen med sina stadigt låga 3,3 procent. Det politiska avståndet mellan de fyra partierna har också växt efter Centerns och Liberalernas samarbete med regeringen.

Ulf Kristersson (M) tycker numera att det är trams att inte förhandla budget med SD.
Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Utmanarna ser i stället ut att vara det blåbruna konservativa blocket. M, SD och KD får tillsammans 43,6 procent. Ulf Kristersson har svikit löftet till förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samarbeta med SD. Nu tycker M-ledaren i stället att det är trams att inte göra budget ihop med Åkesson.

Frågan är vad hans väljare tycker om löftesbrottet. Några har gått till sossarna under våren och fler kan lämna partiet om samarbetet med SD stadfästs på riktigt.

Medvinden för sossarna och Stefan Löfven kan dock vända lika snabbt som den kom. Redan märks en växande kritik mot hanteringen av pandemin, inte minst kring de höga dödstalen och trasslet med testningen.

En rad besvärliga frågor står sedan på tur för att lösas. Snart måste partiet sätta ner foten i den parlamentariska migrationskommittén. Pengarna till försvaret är en annan knäckfråga där förhandlingarna nu brutit samman. Kampen mot den grova brottsligheten måste fortsätta och resultaten hittills är inte särskilt positiva.

Och hur går det med parternas förhandlingar kring arbetsrätten? Löfven hoppas de löser det själva, annars får han tillbaka den för arbetarrörelsen undermåliga las-utredningen i knät.

SCB-undersökningen bjuder som alltid på en rad intressanta siffror. Till exempel på skillnaderna mellan män och kvinnor. Sverigedemokraterna attraherar 11,1 procent av kvinnorna, medan 23,1 procent av männen skulle rösta på Åkesson. 38,8 av kvinnorna väljer S, bara 28,6 procent av männen.

Landet är också delat och splittrat. Sverigedemokraterna har det starkaste fästet i Skåne och Blekinge, med ett väljarstöd på 22,8 procent. Även i Värmland, Dalarna och Gävleborg är SD stora. I Stockholms stad är stödet 8,4 procent.

Nyamko Sabuni (L) hittar inga glädjeämnen i SCB:s stora partisympatimätning.
Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Det kan låta svagt, men är ändå nästan dubbelt så stort som för Liberalerna i huvudstaden. Nyamko Sabunis parti hittar inga glädjeämnen hos SCB, inte ens på partiledarens hemmaplan. Hon famlar fortfarande fram utan att göra avtryck.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.