• tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Antiklimax utan tydliga bevis

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Stig Engström, ”Skandiamannen”, pekas ut som misstänkt statsministermördare på Sveavägen 28 februari 1986, men bevisen är inte övertygande.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förhoppningarna var stora inför chefsåklagare Krister Peterssons presskonferens. Äntligen skulle vi få lösningen på ett 34-årigt svenskt trauma. Vem mördade Olof Palme? Petersson pekar visserligen ut ”Skandiamannen” Stig Engström som möjlig gärningsman, men utan några som helst tekniska bevis. Tyvärr blev det ett antiklimax, som inte sätter den punkt alla längtat efter. Fortfarande finns flera obesvarade frågor.

Däremot är det slutet på ett polisiärt haveri som började redan på mordnatten. Nu läggs Palmegruppen ner. Mordutredningen har kostat 600 miljoner kronor och granskat över 22 000 uppslag, hållit förhör med fler än 10 000 personer och provskjutit 788 vapen.

Polisen missade de första viktiga timmarna i mördarjakten under mordnatten. Att länspolismästare Hans Holmér sedan utsåg sig själv till spaningsledare var ett katastrofalt misstag. Det blev ett förlorat år när han bestämde sig för att PKK låg bakom mordet.

Andra spår har prövats och visat sig vara villospår. Misstagen har varit många, polisen har ibland påmint mer om Kling och Klang än om professionella mordutredare.

Chefsåklagaren Krister Petersson hade därför en till synes hopplös uppgift när han tog över som förundersökningsledare för tre år sedan, 31 år efter mordet. Han gjorde dock rätt när utredarna återvände till brottsplatsen på Sveavägen.

Skandiamannen Stig Engström trädde fram i tv och tidningar som vittne.
Foto: Göran Ärnbäck/EXP/TT

Stig Engström fanns med i mordutredningen från dag ett. Han anmälde sig själv som vittne, men utreddes inte grundligt som tänkbar gärningsman. Han avfärdades som en uppmärksamhetstörstande mytoman, även om hans historia inte höll ihop.

Krister Peterssons grundliga genomgång av Engströms agerande under mordnatten och olika vittnesmål pekar mot att han mycket väl kan ha mördat Olof Palme. Men det är långtifrån ställt bortom rimligt tvivel att han verkligen gjorde det. Några konkreta bevis finns inte.

Inget mordvapen, inget dna. Att han umgicks i Palmekritiska kretsar är ett tunt motiv. Det fanns många som hatade den karismatiske Palme vid den tiden. Att Engström var van att hantera vapen är uppenbart, men om han hade tillgång till en tung revolver på mordkvällen är oklart.

Chefsåklagare Krister Petersson har kommit fram till att den så kallade Skandiamannen sköt Olof Palme 28 februari 1986. Nu läggs mordutredningen ner.
Foto: Polisen

Han borde ha plockats in av polis och åklagare 1986, som Petersson sade på presskonferensen. Då hade de kunnat syna hans osammanhängande berättelse, göra en husrannsakan, leta efter vapen och krutstänk.

Nu anklagas en död man för ett statsministermord. Det blir ingen rättegång, ingen dom. Han blir ändå dömd och uthängd i medierna, utan möjlighet att försvara sig.

Åklagarens beslut och argumentation öppnar för fortsatta spekulationer och nya konspirationsteorier från privatspanare. Mordet kommer inte att läggas till handlingarna av alla, även om åklagaren och polismyndigheten nu gör det.

Arvet och minnet efter Olof Palmes politiska gärning lever kvar än i dag.
Foto: JACK MIKRUT

Olof Palmes politiska gärning och arv kommer dock aldrig att läggas till handlingarna. Hans starka engagemang för global rättvisa, solidaritet och mot rasism och förtryck lever kvar än i dag. Hans tal snurrar fortfarande i sociala medier. Hans budskap är högst aktuella nu, 34 år efter hans död.

Om Stig Engström höll i vapnet på Sveavägen var det ett politiskt mord. En lärdom att dra är att ta hatet riktat mot politiker på största allvar och motarbeta det. Det kan annars övergå i brutalt våld.

– Man ska inte tolerera det hat som tilläts spridas kring min pappa på den tiden. Det ska man vara vaksam på i framtiden säger Mattias Palme, en av parets tre söner i en klok kommentar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.