Stolleprov på Sergels torg

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Har de inte hört att trängsel ska undvikas? Demonstranterna på Sergels torg har inte fattat någonting.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Vad är viktigast? Att manifestera mot rasism och polisvåld i USA eller att förhindra att coronaviruset sprids vitt och brett? Med vanligt folkvett går det att göra båda sakerna samtidigt.

Budskapet kan inte ha undgått någon med förståndet i behåll. Varje dag i tre månaders tid har vi hört från Folkhälsomyndigheten att det är viktigt att hålla avstånd och undvika folksamlingar.

Sedan 27 mars är det förbjudet med folksamlingar med över 50 personer. Det har regeringen beslutat.

Syftet är att förhindra smittspridningen som fortfarande, liksom dödstalen, är förskräckligt stor i Sverige. Även personer utan symtom kan föra smittan vidare. Av ren självbevarelsedrift borde därför alla följa myndigheternas råd.

Ändå samlades tusentals människor på Sergels torg i Stockholm på onsdags kväll för att stötta den amerikanska Black Lives Mattersrörelsen och i protest mot polismordet på den svarte George Floyd i Minneapolis.

Riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) hamnade i tumultet vid T-centralen när polis och demonstranter drabbade samman.
Foto: Erik Simander/TT

Poliser som redan på tunnelbanestationerna i närheten försökte skingra folkmassan attackerades. Riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) hamnade i tumultet och twittrade efteråt:

”Jag blev vittne till 1 000 pers där och poliser som försökte upprätthålla 50-gränsen. Det poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans.”

Nej, verkligen inte. Två demonstranter greps vid biljetthallen på T-centralen för våldsamt upplopp och två vid Brunkebergs torg för anstiftan till våldsamt upplopp.

Kravallpoliser stoppar demonstranter nedanför slottet vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN

Rätten att demonstrera är grundlagsskyddad, men hur klokt är det att anordna en fysisk manifestation mot rasism och polisvåld mitt under en pandemi? Arrangörerna borde ha förstått att fler än 50 personer skulle samlas.

Försöket att upplösa demonstrationen tio minuter före utsatt tid misslyckades. Polisen hade inte tillräckligt med resurser för att se till att förbudet mot större folksamlingar upprätthölls. Risken för ökad smittspridning i redan hårt drabbade Stockholm är nu stor.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, tycker att arrangörerna har hål i huvudet.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Infektionssläkaren Björn Olsen tycker att arrangörerna har hål i huvudet och måste ha förstått vad de sätter igång.

– Det är många unga och de kommer säkerligen inte drabbas så hårt, men sedan när de skingras och ska åka hem tar de med sig en eventuell smitta. Det strider mot allt förnuft, hur viktig än den här demonstrationen kan tyckas vara, säger Olsen till Aftonbladet.

Sjukvården i Stockholm är redan hårt belastad. 600 personer med smittan vårdas inlagda på sjukhus i regionen, många inom intensivvården. De behöver inte ha sällskap av fler.

Vreden över hur George Floyd dog är berättigad. Men det borde gå att visa stöd för rörelsen som kräver likabehandling av svarta i USA på annat sätt än att samlas i tusentals på trånga gator och torg. Till exempel på nätet.

– Använd digitala medier i stället, manar inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: Claudio Bresciani/TT

"Jag vill uppmana alla som vill manifestera mot rasismen att i stället använda digitala medier. Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer", skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar.

Det är en klok uppmaning, som borde vara lika lätt att förstå som Folkhälsomyndighetens enkla råd om hur vi undviker att föra smittan vidare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.