Hoppa till huvudinnehållet

Fritt fram att resa inrikes – turistnäringen jublar

Publicerad:
Reporter Sophia Jiglind
Sophia Jiglind
sophia.jiglind@vf.se
Visit Värmlands vd Mia Landin jublar över beskedet att reserestriktionerna hävs för inrikes resor.
Visit Värmlands vd Mia Landin jublar över beskedet att reserestriktionerna hävs för inrikes resor. Foto: Tommy Andersson

Från och med den 13 juni är det okej att resa inom Sveriges gränser igen – mot förutsättningen att den resande är symtomfri.

En som välkomnar beskedet är Visit Värmlands vd Mia Landin.

– Det kan vara frågan om överlevnad, säger hon.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har under en tid aviserat om att ett besked kring resorna i Sverige skulle komma inom kort. På torsdagseftermiddagen presenterade statsminister Stefan Löfven att reserestriktionerna hävs.

– Från och med den 13 juni bedöms symtomfria personer kunna resa i Sverige, sade han under pressträffen.

Däremot är det fortsatt besöksförbud på äldreboenden och folksamlingar över 50 personer är inte tillåtna. Anledningen till att reserestriktionerna nu ändras är att situationen gällande covid-19 i Sverige har förbättrats, enligt regeringen.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll pressträff om ändringar i reserestriktionerna
 under torsdagseftermiddagen.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll pressträff om ändringar i reserestriktionerna under torsdagseftermiddagen. Foto: Sören Andersson/TT

Hos Visit Värmland jublar man över torsdagens besked.

– Ett superefterlängtat besked. Vi känner oss positiva just nu. Tillsammans med näringslivet och alla svenskar som har en semester att se fram emot har vi verkligen väntat på ett beslut. Men det innebär också ett väldigt stort ansvar, säger vd:n Mia Landin och fortsätter:

– Dels från dig och mig som individer men också anläggningar, kommuner, länsstyrelser och så vidare. Det är inte som så att den 13 juni blir livet som det var i februari, men det är klart att det här underlättar för besöksnäringen oerhört. Det kan vara frågan om överlevnad.

Välkommen reselättnad

Folkhälsomyndigheten aviserade även om att man ska ta fram råd och riktlinjer för exempelvis campingplatser och offentliga anläggningar, något som har varit efterfrågat hos besöksnäringen.

– Jag har arbetat tillsammans med mina andra kollegor i andra regioner superhårt mot både Folkhälsomyndigheten, Tillväxtverket och regeringen. Våra näringsidkare vill göra rätt. Du och jag vill uppföra oss rätt mot varandra. Jag vill betona att våra företagare har jobbat med förstärkta hygienrutiner, mer frekvent städning och social distansering men med riktlinjer och råd från Folkhälsomyndigheten blir det lite lättare.

"Är redo"

Mia Landin tror däremot inte att hävningen innebär guld och gröna skogar då tappet av de internationella besökarna fortfarande beräknas bli stort, men att det här kommer ge besöksnäringen en skjuts i rätt riktning.

– Jag kan garantera att besöksnäringen är redo och kommer göra sitt yttersta för att få det här att fungera och jag vill även skicka med en uppmaning till värmlänningarna: Leta upp nya platser, nya naturområden och gynna din lokala handel. Det är minst lika viktigt fortfarande. Vi har även ett nyord i form av Värmester. Ta tillfället i akt och upptäck Värmland.

– Håll avstånd på badstränder, vandringsleder och glöm inte att social distansering även gäller utomhus. Hjälps vi åt kommer det finnas ett hållbart näringsliv i en morgondag då vi förhoppningsvis inte befinner oss i en pandemi längre.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenMia LandinNyheterStefan LöfvenTillväxtverketVisit VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.