• idag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vem blir Joe Bidens parhäst?

Debatt
PUBLICERAD:
Robert Björkenwall ser Amy Klobuchar, Karmala Harris, Gretchen Whitmer, Stacy Abrams och Elisabeth Warren som potentiella kandidater till platsen närmast Joe Biden inför höstens presidentval. På bild är Joe Biden och Amy Klobuchar.
Foto: Eric Gay
I presidentvalen 2008 och 2012 kampanjade Joe Biden som vice framgångsrikt med karismatiske Barack Obama. Nu söker han en egen parhäst inför presidentvalet den 3 november i USA mot Trump. Ett viktigt avgörande i ett läge där USA står i brand och USA under Trump går mot en ny het sommar.

Joe Biden är nu den enda utmanaren till Trump inför höstens presidentval men sitter just nu i sin källare isolerade p.g.a. coronakarantänen och sin ålder. Så mycket viktigare då – om han ska kunna börja nå ut – att nu snart utse sin medkandidat inom Demokraterna. Det är – nu när USA:s storstäder brinner – ett viktigt viceval med många strategiska överväganden. En kvinna kommer det att bli men vem? – här finns åtminstone ett par tre starka och några outsiders att välja mellan. Alla med sina styrkor och svagheter. Tre senatorer och en guvernör sticker ut här: senatorerna Kamala Harris, Elisabeth Warren och Amy Klobuchar samt guvernör Gretchen Whitmer, Michigan. Kanske också afroamerikanska Stacy Abrams från Georgia.

Joe Biden är nu – med Bernie Sanders borta - ensam kvar som utmanare till Trump. Men vem väljer Bidens som sin medkandidat? Han har redan sagt att han kommer att välja en kvinna men annars är det fortfarande fritt fram. Senator Kamala Harris, 55 år, färgad kvinna från Kalifornien anses vara en av de starkare men det finns flera lika starka. En är senator Amy Klobuchar, 59 år med slovensk-schweizisk härkomst, från Minnesota, också ett starkt namn. Starkt namn är också den mera vänsterinriktade och vassa senatorn Elisabeth Warren, 71 år i juni, från Massachusetts men med åldern emot sig men populär inte minst i Bernie Sanders gräsrotsarmé. Men Warren vore minst lika bra – eller bättre – som antingen finansminister eller ny FED-/riksbankschef. Och en som också är möjlig är Michiganguvernören Gretchen Whitmer, 48 år. Hon har tack vare coronavirussituationen i viktiga Michigan blivit ett hett namn. Alla dessa är möjliga val som parhäst till Biden i höst. Lite mer av en outsider men tänkbar är också senator Tammy Baldwin, 58 år och lesbisk från Wisconsin.

Men om Biden skulle välja en afroamerikan, eftersom just afroamerikanska väljare är viktiga för Biden och nu när det brinner i USA:s storstäder, ja, då vore idealet den icke intresserade Michelle Obama. Och då är Stacy Abrams, 46 år från sydstaten Georgia, som nästan vann guvernörsvalet där 2018 en favorit. Sneglar däremot Biden och hans rådgivare på latinoväljarna som tunga på vågen så har Biden två möjliga i senator Catherine Cortez Masto, 58, från Nevada och guvernör Michelle Lujan Grisham, 60 år, från New Mexico. Kanske skulle detta även underlätta för Biden att vinna viktiga Florida med många latinoväljare och avgörande viktiga 39 elektorer.

Men bäst till att bli vald är nog ändå någon ur fyrklövern Amy Klobuchar, Karmala Harris, Gretchen Whitmer och kanske Stacy Abrams eller Elisabeth Warren. Vore nog strategiskt viktigt just nu när USA står i brand om beskedet om vem Biden tar kom nu snart. Ty demokraterna har behov just nu att gå på offensiven mot en av coronan och upploppen nu rätt skadeskjuten Trump. Och Biden då även med en medieoffensivt aktiv vice presidentkandidat kan bryta sin egen isolering hemma i bostaden i Williamsburg, där han nu mest gör egna videosnuttar för publicering på Youtube. Biden och demokraterna behöver komma ut mer till en bredare publik nu när arbetslösheten växer, coronan dödat över 100 000 amerikaner och storstäderna står i brand.

Robert Björkenwall

Frilansjournalist, utredare med erfarenhet från riksdag och regeringskansli m.m. som följer amerikansk politisk sedan många år

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.