Hoppa till huvudinnehållet

"Det finns en lustfylld anda i projektet"

Publicerad:
Olof Wretling.
Olof Wretling. Foto: Tommy Andersson

Traditionen var för stark för att låta sig brytas av ett virus. Den 67:e upplagan av "Värmlänningarna" spelas in på Ransäters hembygdsgård för sändning i SVT under fem måndagar i sommar.

– För många är detta första gången de gör tv, så det är lite pirrigt, säger regissören Olof Wretling som går in i rollen som berättare.

De fem avsnitten kommer att sändas i SVT:s nya satsning "Sommaröppet" med start måndagen den 22 juni. Inspelningarna ska äga rum i Gropa i Ransäter i helgen, så det är till att hoppas på fint väder för Olof Wretling och ensemblen.

– Det är nu man inser vad man har ställt till med, att vi ska spela in utomhus. Men vi får se, vädret styr jag tyvärr inte över. Det säger ju sig självt att det kan bli lite märkligt om det är regn och åska under en scen och sen solsken i nästa, men kanske får det bli en del av tjusningen i år?

Stor tv-rutin

Olof Wretling har som bekant mycket rutin när det kommer till tv-formatet. När det stod klart att årets "Värmlänningarna" inte skulle kunna bli av som vanligt dröjde det inte länge innan han fick idéer i huvudet.

– Det är ju så i de här märkliga tiderna, att det även öppnas upp för nya möjligheter. Men det ska vara genomförbart också, och tryggt för alla inblandade. Det har varit ett intensivt projekterande som vanligtvis i tv-sammanhang sträcker sig över ett halvår. Men det känns helt fantastiskt att vi kan göra det här, det finns en lustfylld anda i projektet. Mitt i allt elände märker jag ett stort engagemang för att föra traditionen vidare på bästa sätt.

Operasångaren Ole Aleksander Bang har gjort rollen som Erik under flera år.
Operasångaren Ole Aleksander Bang har gjort rollen som Erik under flera år. Foto: Tommy Andersson

Bantad ensemble

Olof Wretling får inte ta med sig hela ensemblen, men Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang återsyns som Erik och Anna och bland de andra som tv-tittarna möter finns Fredrik Sjöstedt (Löparnisse), Anna-Lotta Larsson (Mor Annika) och Rose-Marie Bäckstrand (Mor Lisa). Dessutom ska delar ur Värmlandsoperans orkester, under ledning av Per Jorsäter, förstärka tv-upplevelsen.

– Vi ska få till detta på ett lekfullt sätt, det blir ett antal starka nedslag i berättelsen som ju egentligen spelas under två och en halv timme. De omkring åtta minuter korta avsnitten blir som fem bokmärken, där jag leder tittarna mellan sångnumren, säger Olof Wretling.

Du har ju annars låtit Löparnisse ta berättarrollen de senaste åren?

– Det stämmer. Jag kommer att skoja litegrann kring det, att om Löparnisse fått berätta i tv, med sitt breda Munkforsmål, hade ingen fattat nånting.

Olof Wretling är lite hemlighetsfull när det kommer till Löparnisses funktion i sommar.

– Men han får en oerhört central roll, som är nog så viktig och som bara han kan ha.

Här och där ska även Olof Wretling ge sig in i själva spelet.

– Jag kommer att ploppa upp i en och annan roll.

Artikeltaggar

MunkforsNöje/KulturOle Aleksander BangOlof WretlingRansäters hembygdsgårdSVTVärmlands länVärmlänningarnaWermlandsoperan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.