Trump häller bensin på elden

Ledare
PUBLICERAD:
President Donald Trump tänker sätta in militär om delstaterna inte löser problemen med demonstrationer och upplopp.
Foto: Patrick Semansky
USA:s president Donald Trump hotar med att sätta in militär för att stoppa oroligheterna som skakat landet i sju dygn efter polismordet på svarte George Floyd. Diktaturer brukar kalla ut militär mot sitt eget folk, demokratier gör det inte. Trump passerar ytterligare en gräns när han sår hat och skördar död.
Protesterna har spridit sig över hela USA efter mordet på George Floyd för drygt en vecka sedan.
Foto: Andrew Vaughan

Det är en farlig väg presidenten väljer, men det är inte oväntat. I stället för att mana till lugn och besinning trappar han upp konflikten och slänger mer bränsle på brasan.

Som när han låter polisens tårgas, distraktionsgranater och gummiklädda kulor skingra fredliga demonstranter utanför Vita huset. Syftet var att rensa gatan inför presidentens besök i en vandaliserad kyrka tvärsöver gatan. Trump lät sig fotograferas och filmas framför kyrkan med en bibel i handen.

”Han bad inte, han nämnde inte George Floyd, han nämnde inte våndan hos människor som har utsatts för dessa fruktansvärda uttryck för rasism och vit makt i hundratals år. Vi behöver en president som kan ena och hela. Han har gjort motsatsen”, sa Washingtons biskop Mariann Edgar Budde upprört efteråt.

President Donald Trumps besök på en vandaliserad kyrka i närheten av Vita huset fick Washingtons biskop att känna sig kränkt.
Foto: Patrick Semansky

Trumps taktik är att söndra och härska. Han är sjukligt besatt av sig själv och av att bli omvald i höst. Då är alla medel tillåtna och Trump tror att misstro och polarisering ska gynna honom. Förhoppningsvis har den här våren visat att han är en oduglig och farlig president, som vägrar ta ansvar för några som helst misslyckanden.

Upploppen startade efter att en polis långsamt kvävt George Floyd till döds genom att placera sitt knä mot mannens hals. Hans vädjanden om att han inte kunde andas negligerades av poliserna. Obduktionen visar att han blev mördad. Filmen på mordet väckte vrede, precis som andra filmer på polisens övervåld mot svarta tidigare gjort.

Amerikansk polis dödar över 1 100 människor varje år, en majoritet är ickevita. Polisen skjuter först och frågar sedan. Den svarta befolkningen har utsatts för diskriminering, strukturellt våld och förtryck i århundraden.

Nu drabbas de hårdast av coronapandemin, som skördar fler svarta än vita dödsoffer. Nu slår massarbetslösheten, 41 miljoner amerikaner utan jobb, brutalt mot de ickevita minoriteterna. Presidenten säger aningslöst att landet har det värsta bakom sig.

Polisen har oprovocerat attackerat fredliga demonstranter med tårgas och gummikulor. En CNN-journalist greps på öppen gata. En Expressenjournalist besköts med gummikulor. De blir legitima mål eftersom Trump kallar journalister för ”folkets fiende”.

Presidenten har redan godkänt en upptrappning av våldet. ”När plundringen börjar, börjar skjutandet”, twittrade Trump. Sorgligt nog har dödligt våld även riktats mot poliser. Högerextrema krafter kan använda situationen och blåsa under kaoset för att få sitt eftertraktade raskrig.

Om de demokratiska delstaterna inte får bukt med oroligheterna ska Trump nu sätta in militär för att ”lösa problemen åt dem”. Det är inte en lösning, utan enbart en upptrappning mot det som borde vara det otänkbara; ett inbördeskrig i USA.

”Väldigt bra folk”, tyckte Donald Trump om de tungt beväpnade män som ockuperade delstatskongressen i Michigan i protest mot guvernören Gretchen Witmers coronarestriktioner.
Foto: Paul Sancya

Demonstrationerna är ”de ohördas röst”, sade Martin Luther King redan på 60-talet. Men Trump fördömer demonstranterna som ligister och terrorister. Däremot kallade han de tungt beväpnade män som ockuperade delstatskongressen i Michigan i protest mot coronarestriktionerna för ”väldigt bra folk”.

Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden fördömer Trumps tal om att sätta in militär mot demonstranterna.

"För våra barn, för vårt lands själ, måste vi besegra honom," twittrar Biden inför höstens val.

Ja. måtte det inte bli fyra år till med Trump i Vita huset. Han har redan ställt till med nog mycket elände.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.