Klarar fansen att sköta sig?

Ledare
PUBLICERAD:
Publik under IFK Göteborgs träning på torsdagen på Kamratgården i Göteborg. Snart blir det match på riktigt, dock utan publik.
Foto: ADAM IHSE / TT
Det är bra att idrotts-Sverige får varva upp och börja tävla på seniornivå igen. Det är början på en stegvis återgång till det normala, men det lär dröja innan det blir som vanligt igen.

För alla som gillar fotboll (och vi är många) hade intresset varit uppskruvat till max nu. Om det inte varit för det där förbaskade coronaviruset.

De stora europeiska ligorna hade spelat färdigt. Liverpool hade tagit hem Premier League för första gången på 30 år. På lördag kväll hade vinnaren i Champions League fått lyfta den åtråvärda bucklan i Istanbul när finalen skulle ha spelats.

Om två veckor skulle Sverige ha spelat den första matchen i fotbolls-EM mot Spanien i Bilbao. Förhoppningarna fanns om en skön svensk fotbollssommar i stil med 1958, 1994 eller 2018. I stället har fotbollen och all annan idrott stått på paus sedan början på mars.

Sommarens fotbollsfest är inställd. Annat var det för två år sedan, här ser svenska fotbollsfans matchen mellan Mexiko och Sverige i fotbolls-VM i Ryssland,
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkfesten är inställd och framflyttad till nästa år. Precis som OS i Tokyo, EM i friidrott och alla andra stora sportevenemang. Det kan tyckas som bagateller när coronaviruset skördat över 360 000 liv, men idrotten spelar faktiskt en positiv roll för folkhälsan.

Det gäller först och främst breddidrotten, inte minst för barn och ungdomar. Därför är det klokt att de unga fått träna och tävla lokalt, bara de följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer.

Det är bra att regeringen och myndigheterna nu öppnar så att även de vuxna elitidrottarna kan börja tävla. För att tävla är hela idrottens natur, som Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson säger. Lekfullt för de små, på större allvar och med mycket mer pengar på spel för elitidrottarna.

För fotbollen hade förutsättningarna helt ritats om utan en start av ligorna igen. Börsnoterade AIK Fotboll har gjort en förlust på 20,5 miljoner kronor på årets tre första månader. Utan intäkter hade det snart varit konkurs.

Tyska Bundesliga har redan kört igång, inför tomma läktare.
Foto: Odd Andersen

Tyska Bundesliga har redan kört igång, snart följer de andra länderna efter. I Sverige får både herrar och damer börja det efterlängtade seriespelet från 14 juni. Utan publik och med max 50 personer på och utanför planen.

Ett strikt medicinskt protokoll gäller. Spelarbussarna till bortamatcherna får bara vara halvfulla. Spelarna ska mäta kroppstemperaturen varje morgon och svara på frågor om hälsan. En läkare ska godkänna vilka som får vara inne på arenan. Det blir ingen lineup, inga lagbilder och inga handhälsningar.

Klubbarna kommer säkert att klara av restriktionerna. Med seriespelet i gång kan de åtminstone räkna in tv-intäkterna.

Men frågan är om sportbarerna och fansen fixar det. Frestelsen att tränga in fler än tillåtet framför tv-skärmarna i puben kan bli för stor.

Fansens längtan efter att få vara en del i klacken kan också bli övermäktig. Risken finns att de samlas fler än 50 på ett ställe, särskilt eftersom ett antal av supportrarna tidigare visat prov på dåligt omdöme genom att bryta mot förbud.

Hoppet står till att de följer inrikesminister Mikael Dambergs uppmaning om social distansering. Annars kan beslutet komma att omprövas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.