Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske backen om nya långtidskontraktet och VM-drömmen

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Henrik Tömmernes blev utsedd till turneringens mest värdefulle spelare under Beijer Hockey Games.
Henrik Tömmernes blev utsedd till turneringens mest värdefulle spelare under Beijer Hockey Games. Foto: Erik Simander/TT

Henrik Tömmernes har hittat rätt i hockeyn och i livet i Schweiz.

Nu står det klart att Karlstadskillen stannar i NLA och Genève-Servette till 2023.

– Vi hade ett slagkraftigt lag i år och kommer bli ännu bättre, det känns helrätt att stanna kvar, säger värmlänningen.

Det var 2017 som värmlänningen, efter att ha blivit utsedd till SHL:s bäste back, valde att lämna Frölunda för spel i Schweiz och Genève-Servette.

En flytt som varken Tömmernes eller klubben ångrat.

På de tre säsonger han gjort har värmlänningen på 122 matcher gjort hela 82 (24+58) poäng och den gångna säsongen blev han av media både uttagen i NLA:s all star-team samt utsedd till den schwieziska ligans bästa back.

Inte konstigt då att Genève redan nu valde att förlänga med Tömmernes vars avtal med klubben nu sträcker sig till 2023 i stället för 2021.

– Henrik Tömmernes är en toppback och en av de främsta orsakerna till Genève-Servettes framgång under de senaste säsongerna. Han är inte bara en utmärkt spelare, han är också en bra lagkamrat, en riktig ledare i omklädningsrummet och det är ett nöje att arbeta med honom. Vi tackar Henrik för hans förtroende att delta i vårt projekt för de kommande säsongerna, säger sportchefen Chris McSorley till klubbens sajt enligt Hockeynews.

Väntar tillökning

Henrik Tömmernes berättar själv för VF-sporten:

– Det finns bara fyra importplatser och klubbarna gillar att vara ute i god tid. Och vi trivs verkligen jättebra, det har varit tre roliga år för familjen, säger han.

Den består i dagsläget av hustrun Ellen och dottern Livia, 2,5 år.

– Men om några veckor får vi vår andra dotter. Så snart är vi fyra i familjen, säger 29-åringen som inte kan se en bättre familjevardag som utlandsproffs än den i Schweiz.

– Så är det verkligen, och det fällde också avgörandet till att stanna kvar där. Det har funnits möjligheter att byta liga men helheten som jag och familjen får år så bra. Det känns väldigt tryggt och klubben gör verkligen allt för att vi ska trivas.

Spelar mest i ligan

Sen skadar det ju inte att Henrik Tömmernes på isen gått från klarhet till klarhet, 27 poäng blev det på 38 matcher i vintras.

Är du bättre än någonsin?

– Det tycker jag. Det är lite mer vilda västern i vissa matcher. Här hemma spelar alla ganska lika, där finns det lag med spelare som ligger och fiskar så det gäller att vara uppmärksam. Men jag tycker det är en roligare hockey och jag har en bra roll där jag tycker jag tagit kliv och även i landslaget visat att jag är mer allround, säger 29-åringen som hade mest istid i hela NLA med 25.33 per match.

– Det blir mycket powerplay och boxplay. Så länge man håller sig fräsch och skadefri tycker jag inte det är några problem, vi var dessutom spelförande i de flesta matcherna.

I Tre Kronor blev Tömmernes utsedd till turneringens mest värdefulle spelare i Globenturneringen.

Hade du börjat blicka mot ett möjligt VM?

– Jag tycker jag visade att jag var på gång i alla fall. Sen vet man aldrig vilka NHL-killar som kommer men i de två turneringar jag spelade visade jag att jag kan bidra så visst hade hoppats få chansen att slåss om det. Nu blev det ju inget VM, men jag har aldrig spelat något VM och att få göra det är helt klart en drivkraft jag har framåt.

Sällskap av Omark?

Efter att ha slutat åtta i NLA under Tömmernes två första säsonger i klubben, och båda åren blivit utslaget i kvarten, slutade Genève-Servette fyra i NLA den gångna säsongen.

Förutom Tömmernes finns mångfaldigt NHL-meriterade duon Tommy Wingels och Daniel Winnik kontrakterade som importer inför kommande säsong då Tömmernes enligt NSD kommer få svenskt sällskap i form av trollgubben Linus Omark som enligt tidningen är klar för Genève.

– Det skrivs mycket men jag har inte hört något. Det skulle vara grymt om det blev så, jag skulle inte tacka nej till att spela powerplay med honom, skrattar Tömmernes om spelgeniet.

Sedan NLA avslutades har han och familjen varit hemma i Göteborg.

Ser du dig återvända till Sverige och avsluta karriären eller skulle du kunna bli kvar i Schweiz resten av karriären?

– Oj, det känns långt bort att svara på. Man vet aldrig. Nu vet vi vad som väntar tre år framöver men vi trivs verkligen fantastiskt bra där nere och har i dagsläget inga planer att flytta på oss.

Artikeltaggar

Henrik TömmernesIshockey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.