Se upp för kinesisk offensiv

Ledare
PUBLICERAD:
Kina stärker greppet över Hongkong och går på internationell shoppingstråt under pandemin.
Foto: Ng Han Guan
Folkkongressen i Peking vill ”förbättra rättssystemet och tillsynssystem för Hongkong för att skydda den nationella säkerheten”. Det kan betyda slutet för självstyret och demokratirörelsen i Hongkong och för modellen med ”ett land, två system”.

Kommunistpartiet är redo att köra över parlamentet i Hongkong och ta kontrollen över staden. Stadens ledare Carrie Lam har redan varit en marionett som följt order från Peking, men med en ny säkerhetslagstiftning flyttas definitivt makten över till Kinas president Xi Jinping.

Diktaturen skärper greppet och förtrycket ökar. Kampen för demokrati och yttrandefrihet stämplas som ”antikinesiska” krafter.

Hongkongbörsen föll tungt efter beskedet. Stadens roll som finanscentrum hotas på allvar och risken för att handelskriget med USA tar ny fart är stor.

Premiärminister Li Keqiang passerar bakom president Xi Jinping när den nationella folkkongressen öppnar i Peking.
Foto: Ng Han Guan

Den nationella folkkongressen är ett propagandaspektakel i regi av kommunistpartiet. Besluten är redan fattade bakom lyckta dörrar. Det blir skryt om landets framgångsrika kamp mot coronaviruset och om hur Kina generöst hjälpt andra länder.

Donald Trump har abdikerat från den världsledande rollen, vänt blicken inåt och proklamerat ”America first”. Kina har inte det uttalade målet att ta över huvudrollen, men gör det ändå steg för steg.

Tro inte att det handlar om godhet och välvilja. Det är en utstuderad taktik för att stärka det egna landet och få fler att anamma Kinas auktoritära sätt att styra.

Det är ingen slump att det gigantiska projektet ”One belt, one road”, den nya sidenvägen, har siktet inställt på svaga demokratier i Centralasien, Afrika och Östeuropa. Det är ingen tillfällighet att samarbetet i 17+1 involverar de forna kommunistländerna som fanns bakom järnridån.

Kina finansierar kolkraftverk i Bosnien, ett flygplatsbygge i Slovenien och en ny järnväg i Ungern. Målet är att få vänner som Tjeckiens president Milos Zeman som sagt att landet har mycket att lära av hur det kinesiska kommunistpartiet lyckas ”stabilisera samhället”.

Den svenska säkerhetspolisen hävdar att kinesiska företagsuppköp kan vara ett säkerhetshot. Tveksamheten att släppa in kinesiska Huawei i upphandlingen av 5G-nätet är stor i många länder.

Det är bra att vara vaksam, särskilt nu när företag går dåligt under coronapandemin. Kina passade på under finanskrisen att ta över hamnen i grekiska Pireus. Nu har landet köpt in sig i norska flygbolaget Norwegian.

En kartläggning av FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, visar att kinesiska företag med kommunistpartiets godkännande sedan 2002 köpt in sig i eller tagit över 65 svenska företag, bland andra Volvo, Nevs, Spotify och Filmstaden.

En svag krona och företag som krisar bäddar för rea, men det gäller att ha koll på köparen. Förre finansministern Erik Åsbrink (S) och förre statssekretararen Olle Wästberg (L) varnade tidigare i vår på DN Debatt för att auktoritära stater som Kina och Ryssland tar chansen under pandemin.

Moderaterna och Liberalerna hängde på och vill att regeringen skaffar verktyg för att kunna stoppa affärer som kan äventyra den svenska säkerheten. Det vore klokt att göra det, till exempel genom att ge Inspektionen för strategiska produkter utökade befogenheter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.