• idag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Centerns osmakliga tajming

Ledare
PUBLICERAD:
Centerpartiets tillfällige partiledare Anders W. Jonsson vill göra det lättare att säga upp folk.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Coronapandemin har orsakat massarbetslöshet, växande statsskulder och negativ tillväxt världen över. Otryggheten och osäkerheten om vår hälsa och framtida ekonomi är stor. Då vill Centerpartiet göra det billigare och enklare att säga upp anställda. Snacka om dålig, ja rent av osmaklig tajming.

Centern fick med tre nyliberala hjärtefrågor i januariavtalet. Arbetsförmedlingen skulle privatiseras, marknadshyror införas och lagen om anställningsskydd (las) luckras upp. Nästa måndag lägger las-utredningen sitt förslag, men Svt:s Agenda har redan sett det.

Det innebär en klar maktförskjutning på svensk arbetsmarknad och ett hårt slag mot arbetstagarna. Arbetsgivaren får större makt, löntagarna och facket får mindre att säga till om. Det är så de liberala partierna vill ha det.

I dag kan en anställd med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att han eller hon får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Nu tas den möjligheten bort i företag med upp till 15 anställda. Det betyder att det inte längre krävs saklig grund för uppsägning utan godtycke kommer att råda.

Nyliberala Centern har fått inspiration från USA, där regeln easy hire/easy fire (lätt att anställa/lätt att säga upp) gäller. Men det sättet att tänka är ute. Nationalekonomer och organisationer som OECD hyllar i stället trygghet, kollektivavtal och ökad jämlikhet.

Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson välkomnar förslaget och kallar det modernt. Tvärtom, det är högst omodernt att gå tillbaka till 50-talets arbetsmarknad med rädda och tysta anställda som får stå med mössan i hand för att göra arbetsgivaren nöjd.

Jonsson hävdar att småföretagen måste våga anställa och för att ha det modet krävs uppluckrat anställningsskydd. Men vet han inte om att det finns provanställningar och allmän visstid? Har han inte följt debatten om sms-jobb och gigekonomin?

Jobben utan trygghet blir bara fler och fler, men Centern vill ha ännu mer av samma vara. Men om småföretagen inte vågar anställa är det troligen inte lagen om anställningsskydd det är fel på utan deras affärsidé.

– 10-1 till arbetsgivarna, säger Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal, om las-utredningens förslag.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De fackliga företrädarna reagerar med all rätt skarpt mot utredningens förslag. En katastrof, 10-1 till arbetsgivarna, recenserade Tobias Baudin, Kommunals ordförande, det i Agenda.

LO:s blivande ordförande Susanna Gideonsson föreslår att regeringen slänger det i papperskorgen. Än så länge lever hoppet om att arbetsmarknadens parter kan komma överens om ett regelverk, utan att riksdagen behöver ändra i lagstiftningen.

Det ser dock inte särskilt ljust ut. LO är splittrat och flera förbund har hoppat av förhandlingarna, som liksom mycket annat har pausats till hösten. Att förhandla under hot är inte heller särskilt klokt.

För Socialdemokraterna vore det politiskt självmord att ställa upp på utredningens förslag. Om den här punkten i ett allt mer sönderfallande januariavtal genomförs kan inte längre sossarna kalla sig för ett arbetarparti. Släng därför utredningen i papperskorgen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.