• idag
  30 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lös frågan om smittskyddspeng

Ledare
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren bör skynda på en lösning så att människor i riskgrupper kan få smittskyddspeng för att vara hemma.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det går nästan inte en dag utan nya stora krispaket från regeringen. Företag stöttas med mångmiljardbelopp. De som blir utan jobb får extra stöd och bättre villkor. Välfärden får nya välkomna miljarder för att klara coronakrisen.

Men det finns en stor grupp som hamnat mellan stolarna och blir utan stöd. De som har ett jobb men tillhör riskgruppen för att bli smittad. De är inte sjuka och kan därför inte få sjukpenning. De vågar eller får inte vara på jobbet på grund av risken att få covid-19, som i deras fall skulle kunna få ödesdigra dödliga konsekvenser.

Det är en stor grupp människor som berörs. Socialstyrelsen räknar med att det handlar om drygt 200 000 yrkesverksamma med olika riskfaktorer. De kan genomgå en cancerbehandling, ha kol, njursvikt, hjärt-lungproblem eller en annan svår kronisk sjukdom.

Seko-Tidningen berättar om kroniskt lungsjuka tågvärden Victoria Älverstad som inte har fått jobba sedan i början av mars. Hennes arbetsgivare SJ Götalandståg hänvisade henne till sjukskrivning på grund av smittrisken.

Men hon har enligt Försäkringskassan ingen nedsatt arbetsförmåga och får därför ingen sjukpenning. Företaget vägrar betala ut hennes lön och arbetskamraterna började därför samla in pengar för att hon ska klara av att betala hyra, mat och andra utgifter.

Det är en ohållbar situation. Den enskilde ska inte behöva sjukskrivas för att arbetsmiljön är dålig. Det är inte Victorias uppgift att se till att hennes arbetsmiljö är säker och trygg. Det ansvaret vilar på arbetsgivaren och om de inte klarar att fixa det är det rimligt att de ändå betalar ut hennes lön.

I SVT:s Agenda berättade sjuksköterskan Maria Laurén i söndags om sin svåra cancersjukdom och de följdverkningar den gett i form av nedsatt immunförsvar och diabetes. Hon bör definitivt inte vara på jobbet, men även hon har räkningar att betala och måste ta färdtjänsten dit. Varje dag är som att spela rysk roulett, säger hon och så får det inte vara.

Alla partier i riksdagen var för över en månad sedan överens om att det behövs en ny ersättning för att skydda och stötta de här personerna. De ska kunna få stanna hemma från jobbet och ändå få betalt. Återigen handlar det i många fall om oumbärliga, men lågavlönade LO-jobb, som undersköterskor, busschaufförer, butikspersonal och städare.

Men frågan om en ny smittskyddspeng har kört fast i regeringskansliet och många väntar på besked. Oron växer i brist på besked.

Socialminister Lena Hallengren ser stora svårigheter och kan inte lova någonting om när ett system är på plats och hur det ska se ut. Ja, det är många frågetecken som behöver rätas ut först. Vilka ska ha rätt till smittsskyddspeng? Vem ska hantera ansökningarna? Och hur ska fusk stävjas?

Hallengren hävdar att det är som att bygga ett nytt socialförsäkringssystem. Att bedöma ansökningar, ta beslut och betala ut ersättningen kan kräva 2 000 nya handläggare, säger socialministern till DN.

Att dra frågan i långbänk är oacceptabelt. En snabb lösning behöver tas fram. Det har gjorts på område efter område under krisen, det borde inte vara omöjligt här heller. Problemen kan inte vara olösliga, men nu blir dagar till veckor och snart månader.

Så många människor med kroniska sjukdomar kan inte lämnas i ovisshet hur länge som helst. Kan staten utan dröjsmål rycka ut för att rädda krisande företag måste den också klara av att snabbt hjälpa utsatta människor.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.