• idag
  30 maj
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hot mot det demokratiska samtalet

Insändare
PUBLICERAD:
Flockimmunitet har aldrig varit en uttalad strategi, poängterar insändarskribenten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
I onsdagstidningen kommenterar signaturen KajO min insändare om forskare som – felaktigt – påstår att Folkhälsomyndighetens strategi mot covid-19 går ut på att nå flockimmunitet.

Han frågar sig om myndigheternas strategi har blivit ”en helig ko”. Flera av KajOs kritiska synpunkter delas av många, däribland Folkhälsomyndigheten (som ständigt omprövar sina åtgärder), regeringen, oppositionen, Inspektionen för vård och omsorg och mig. Helighet tycks inte vara för handen.

Jag hade inte tänkt skriva en replik. Men så kom jag till slutklämmen: ”Vem har rätt? Vår folkhälsomyndighet eller experter som Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, som varnat för att länder som eftersträvar att uppnå folkimmunitet kan få betala ett högt pris i många döda äldre.”

Här ansluter sig KajO till forskarnas falska påstående om folkhälsomyndigheten. Den eftersträvar inte flockimmunitet utan strategin är i grunden densamma som i våra grannländer: att hålla nere smittspridningen och skydda de sköraste.

Det demokratiska samtalet om covid-19 är viktigt. Men det kan inte föras med utgångspunkt i fake news. I mörka stunder frågar jag mig vilka krafter som ligger bakom den här desinformationen om folkhälsomyndighetens strategi.

Jan Ollars

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.