Sluta tala om sänkta skatter

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson har råd att öka statsskulden och se till att kommuner och regioner inte blöder för mycket.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringen och samarbetspartierna är överens om sex nya miljarder kronor till kommunerna och regionerna. Vänsterpartiet och Moderaterna är nöjda med tillskottet, som är absolut nödvändigt för att inte en redan pressad vård och omsorg ska få det ännu värre.

Coronaviruset har ställt allt på ända. Det har orsakat en allvarlig hälsokris med alldeles för många döda. Det har också fått ekonomin på fall.

När varslen och konkurserna duggar tätt slår det hårt mot kommunernas ekonomi. Fler behöver försörjningsstöd och de kommande skatteintäkterna krymper snabbt när arbetslösheten stiger till rekordnivåer.

Redan brottas många värmländska kommuner med ekonomiska problem. Hammarö har aviserat hårda sparpaket. Sunne ställer in sig på smärtsamma förändringar de kommande åren.

I Filipstad väntar stora skattehöjningar både 2021 och 2022. Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad räknar med ett minus på 31,5 miljoner kronor i år.

De 20 miljarder kronor som januaripartierna tidigare skjutit till i vårbudgeten täcker ungefär de förlorade skatteintäkterna. Vård och omsorg fick 2,2 miljarder extra i förra veckan. Tre extra miljarder ska stärka den regionala kollektivtrafiken, som dock förlorat en miljard i månaden under pandemin.

Tillskottet på sex nya miljarder kronor är därför välkommet. Det undanröjde också hotet från höger och vänster om att köra över regeringen. Både Elisabeth Svantesson (M) och Ulla Andersson (V) är nöjda med beslutet.

Regeringen har tidigt gjort klart att brist på pengar får inte stå i vägen för att begränsa spridningen av viruset och vårda patienter med covid-19. Kommuner och regioner ska kompenseras för alla merkostnader.

Det är klokt. Att låta kommunerna krascha ekonomiskt skulle bara förvärra krisen och försvåra återhämtningen. Sverige har råd att öka statsskulden rejält, landet är ändå bland de bästa i EU.

De partipolitiska stridsyxorna i kommunerna är nedgrävda under pandemin. Det är också förståndigt. Under världskrig och svåra pandemier är en bred politisk uppslutning bakom besluten viktig.

I Karlstad gör sossarna gemensam sak med de fem blågröna partierna och lägger en neutral budget, en rak framskrivning av förra årets budget. De politiska tvisterna om privatisering av vårdboenden och stadshusaffären får vänta till senare.

Det lär förhoppningsvis även dröja länge innan borgerliga politiker börja tala om sitt favoritämne sänkta skatter igen. Snarast behöver debatten handla om vilka skatter som ska höjas för att möta framtiden.

Coronakrisen har visat vilka brister som finns inom sjukvården och äldreomsorgen. Redan långa operationsköer har blivit ännu längre när covid-19-patienter satts framför allt annat. Intensivvården har hittills klarat trycket, men 44 000 uppskjutna operationer ska tas igen och det kräver mer personal.

Behovet av att stärka äldreomsorgen har också blivit tydligt och klart. När 40-talisterna nu börjat fylla 80 år kommer trycket på både vården och omsorgen att öka framöver.

Det måste bli slut på de ständiga neddragningarna och den växande stressen. Fler utbildade undersköterskor behövs och de är värda både högre löner och bättre arbetsvillkor. Fasta tjänster, bort med delade turer och minutscheman står på önskelistan. Sådant som det är värt att höja skatten för.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.