• idag
  7 aug
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

IOGT-NTO: "Håll i och håll ut!"

Debatt
PUBLICERAD:
"Isoleringen gör det möjligt att dricka utan att arbetskamrater eller chefen ser."
Foto: Pi Frisk / SvD / TT
IOGT-NTO uppmärksammar Folknykterhetens vecka.

Nu är det tid att hålla i vår restriktiva och solidariska alkoholpolitik. Den är en viktig del i det övergripande arbetet som handlar om att rädda liv. WHO talar om vikten av att undvika alkohol under Coronapandemin, ändå har alkohollobbyisterna lyckats få företagare och politiker att springa deras ärenden genom att kräva lägre alkoholskatter, öppna upp för gårdsförsäljning och det allra senaste som kallas mikrocatering, men som inte är något annat än hemleveranser av alkohol till slutkund.

I många krishandböcker står det: håll i, håll ut och håll om. Coronapandemin har gjort krisläget till vardag. Vi måste avstå från att besöka våra äldre, hålla avstånd och undvika folksamlingar.

Vi tvingas skapa nya rutiner i en ny vardag vilket även kan påverka hur vi förhåller oss till alkohol.

Just nu vittnar alkohollinjen om att samtalen som kommer in är av ett annat slag än tidigare. Anhöriga hör av sig och är oroliga. Det kan vara för att de sitter i karantän med en partner som har alkoholproblem och blir våldsam eller att ett alkoholberoende upptäckts för att man nu umgås dygnet runt.

Isoleringen gör det möjligt att dricka utan att arbetskamrater eller chefen ser. I den här situationen riskerar många barn att hamna i kläm. För även om coronaviruset inte direkt drabbar barnen lika allvarligt som äldre och multisjuka så riskerar virusets konsekvenser att orsaka stora och långsiktiga problem för många barn.

Forskare har börjat varna för risken att en längre tid av isolering kommer att leda till ett ökat missbruk hos personer som redan befinner sig i ett riskbruk. Ett återfall hos en nykter alkoholist kan i värsta fall innebära döden.

Ändå envisas en del med att vilja göra alkoholen både billigare och mer tillgänglig, för att öka försäljningen och därmed konsumtionen. Tvärtom borde allas prioriteringar handla om hur vi arbetar för att hålla befolkningen frisk och skadefri.

Det är viktigt att våra alkoholhandläggare och kommunpolitiker nu mer än någonsin vågar stå för den restriktiva alkoholpolitiken. Annars kommer den årliga kostnaden för alkoholens börda i samhället att öka från nuvarande 103 miljarder och dessutom orsaka ett ökat mänskligt lidande.

I dessa dagar behövs mer än någonsin en fortsatt restriktiv och solidarisk alkoholpolitik.

Håll i och håll ut för allas bästa!

Monica Ståhl

IOGT-NTO Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.