• idag
  30 maj
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nej, Paolo är inte ett offer

Ledare
PUBLICERAD:
Paolo Roberto bör åtalas för oaktsam våldtäkt efter att ha köpt sex av en kvinna från ett av Europas fattigaste länder.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Plötsligt fick människohandeln ett känt ansikte. Entreprenören och programledaren Paolo Roberto fastnade i en polisrazzia mot en lägenhetsbordell på Östermalm i förra veckan. Gå inte på hans snyftvalser. Det är inte han som är offret.

Det var elva män som greps denna kväll för samma brott. Bara en fick uppmärksamhet. Kändisen Paolo Roberto fick gråta ut i TV4 redan dagen därpå. Det är ett obegripligt publicistiskt haveri att tv-kanalen gav honom den möjligheten.

Han säger att det han gjort är genomsmutsigt, genomvidrigt och skamligt. Han drog en patetisk historia om att han har ett hål i själen och ett självskadebeteende i hopp om att få sympati. Det är han inte värd.

Offerkoftan sitter illa. Han försöker låta empatisk, men det är sig själv han tycker mest synd om. Några tankar om hur det verkliga offret mår har han inte. Det hemskaste var att han åkte fast. Hennes lidande och skador kommer i andra hand.

Det var inget hål i själen som drog honom till bordellen. Det var ett medvetet val och hans taffliga försvar är en efterhandskonstruktion. Frågan är om det verkligen var första gången.

Att han har en skev kvinnosyn är ingen nyhet. Han har alltid spelat på sin machostil, avfärdat ”mjukismän” som vill ha jämställdhet och förklarat att han är en militant motståndare till feminism.

Han får stöd från andra män som gillar den gällande könsmaktsordningen. Alexander Bard beskriver polisens insats mot torskarna som ”Sverige när det är som absolut sämst”. Chang Frick, chefredaktör på SD-anknutna Nyheter idag, erbjuder Roberto jobb på tidningen när alla hans uppdrag försvinner.

Det är bra att TV4 säger upp kontraktet med honom. Likaså att K-Rauta, Rix FM och köket.se klipper banden. Klokt att Coop och Ica slutar sälja hans produkter. Hans fall blir tungt, men kvinnan som han utnyttjade befinner sig redan på botten.

Paolo Roberto är långtifrån ensam om att köpa en kropp. Var tionde svensk man har gjort det, det betyder hundratusentals män som ägnat sig åt människohandel. De finns i Stockholm, Grums och överallt. Det är direktörer, familjefäder och hantverkare.

Kvinnorna de köper kommer ofta från Europas fattigaste länder. De har sällan kommit hit frivilligt, i bakgrunden finns en hallick eller ett organiserat kriminellt nätverk.

De utsätts för övergrepp tio gånger under ett ”arbetspass”. De skadas i många fall för livet. De säljs som slavar och ingen för deras talan. I stället får förövarna utrymme. Det är skandalöst.

Hur komma åt problemet? Till att börja med vore det bra om fler män åtalades för oaktsam våldtäkt när de har köpt en kropp. Paolo Roberto var medveten om att kvinnan han utnyttjade var dittvingad och inte var ”där för att det är jättetrevligt”.

Västerorts åklagarkammare borde därför åtala Roberto för oaktsam våldtäkt, ett brott som kan medföra fyra års fängelse. Först då kan det få en avskräckande effekt och Robertos kändisskap göra nytta.

Sedan måste alla män ta sitt ansvar och tidigt fostra sina söner till att visa respekt för flickors kroppar och integritet. Mjukis framför macho, helt enkelt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.