• idag
  31 maj
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lita på studenterna

Ledare
PUBLICERAD:
Ett studentfirande som ifjol kan det inte bli i år, det fattar alla. Men låt årets studenter vara med och planera vad som kan göras istället för att bara förbjuda. Här utspring för Sunnes gymnasier SG Broby och SG Södra Viken i juni 2019..
Foto: Daniel Olausson
Det pockas och trugas när Folkhälsomyndigheten ska få folk att följa rekommendationer om social distansering och stanna hemma när de hellre vill använda en solig majhelg till att röja i stugan många mil bort.

Myndigheterna tror inte på förbud utan på att vuxna människor kan ta till sig rekommendationer och anpassa sig efter dessa. Man kompromissar och säger att det trots allt är tillåtet att åka en sväng med bilen runt Kristi flygare även om det inte är ”nödvändigt”, för att man fattar att folk annars inte kommer att kunna stå ut i vardagen.

En två timmars bilresa kan vara okej, meddelade statsministern tidigare i veckan och från Folkhälsomyndigheten fyllde man i att det, helt enligt tidigare rekommendationer, fortfarande gäller att ”man inte träffar äldre eller riskgrupp, deltar i större sociala sammanhang, och har resa och boende som ger minsta möjliga sociala kontakt”.

När det i dagarna kom besked från Spanien att inte så många alls faktiskt varit smittade av covid-19 som man kunnat tro, framhölls det som ett bakslag för Sverige som vid det här laget hoppats att betydligt fler – i alla fall i Stockholm – varit smittade och således utvecklat antikroppar.

Men även där ryckte man ut från Folkhälsomyndigheten och menade att det var vanskligt att jämföra länder och regioner eftersom förutsättningarna trots allt är så olika.

”Varje land är unikt”, menade exempelvis statsepidemiologen Anders Tegnell. Emma Frans, doktor i epidemiologi, talar om “stora regionala skillnader”.

Helt riktigt. Men då kanske vi borde anpassa rekommendationerna därefter istället för att som på torsdagen få Transportstyrelsen att helt sonika förbjuda studentflak från Trelleborg i söder till Karesuando i norr från och med nu fram till årsskiftet.

Alla fattar att det är skarpt läge. Även studenter som förtvivlat ser hela studentfirandet rinna ut i sanden, en unik händelse som inte återkommer eller kan återskapas i efterhand.

Men till skillnad från andra vuxna som uppmanas ta eget ansvar, litar uppenbarligen ingen på att myndiga studenter klarar av att göra detsamma.

Nej, tvärtom hånas studenterna i tidningarnas kommentarsfält. De anklagas för att vara egoister och barnrumpor som gnäller där alla andra minsann tar corona på allvar. “Så kul var ju inte studenten ändå”, menar flera som har sin studentdag många decennier bakom sig missunnsamt.

Studenter i storstadsområden hårt drabbade har länge fattat att det till stora delar är kört med ett storskaligt firande.

Men så ser det faktiskt inte ut överallt. I stora delar av exempelvis Värmland finns dels ytorna att bre ut sig på, ett begränsat antal studenter i respektive kommun - och en väldigt svag smittspridning.

Och nej det betyder inte att det bara är att tuta och köra, men det är helt enkelt inte lika för alla i Coronasverige. Det borde inte vara lika för alla. För att kunna ta eget ansvar krävs att den möjligheten faktiskt också finns.

Nej, den äldre släkten kan inte vara med och stora familjefester kan det inte bli. Nå då så, fixa utspring enligt noga scheman och uppställningsplatser för familjer som på behörigt avstånd kan följa firandet.

Låt de unga vuxna axla det här ansvaret. Jag litar på dem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.