"Håll i, håll ut" uppmanade specialistsjuksköterskan inom intensivvård, Mia Eriksson, i Region Värmlands kortfilm på sociala medier, i hopp om att nå ut till så många värmlänningar som möjligt.
Gensvaret blev dock enormt i hela Sverige. I skrivande stund har över 1,1 miljoner användare på Facebook nåtts av budskapet.
Filmen lades ut i början av förra veckan, i samband med att det kom in allt fler rapporter om att Sveriges befolkning började "slappna av" och inte riktigt vidtog samma åtgärder som tidigare.
Region Värmland kom då med idén att visa värmlänningarna en röst inifrån intensivvårdsavdelningen (IVA) där covid-19-patienter vårdas.
– Som uppmanar till ”håll i, håll ut” i en tid då man riskerar att invaggas i en falsk säkerhet att detta är över och att vi kan slappna av. Det är lite ”din insats är viktig”, berättar Sofie Ernerudh som är medieproducent på Region Värmland.
Ansiktet utåt blev Mia Eriksson som arbetar på IVA till vardags.
– Det här har pågått under en längre tid nu och många av oss är påverkade av pandemin. Jag tror att videon slog igenom för att man behöver något att ta fasta på och orka ett tag till, säger hon.
I skrivande stund har 1 142 622 användare på Facebook nåtts av filmens budskap, av dessa är 19,5 procent värmlänningar. Antalet kommentarer, delningar och "gilla"-markeringar är uppe i 76 909 interaktioner.
– Chockartat skulle jag säga, det här genomslaget. Jag hade föreställt mig några kommentarer från närmast sörjande. Men över en miljon användare och nationell spridning, det är svårt att relatera till, säger hon och fortsätter:
– Många frågar hur vi har det på sjukhusen och vi har gjort en stor omställning på intensivvården då vi öppnade en helt ny avdelning för de här patienterna. Vi har max vårdat åtta patienter samtidigt på covid-IVA i Karlstad och runt 1-2 i Torsby.
"Ska räcka till och orka"
Samtidigt pågår också ordinarie verksamhet på den andra intensivvårdsavdelningen.
– Vi har möjlighet att vårda fler om läget blir värre, men vi i personalen ska räcka till och orka också. Därför är det viktigt att allmänheten hjälper oss att minska smittspridningen.
Responsen som har nått henne och Region Värmland har mestadels varit positiv där allmänheten har tagit till sig att man fortsatt behöver ta eget ansvar.
– Det har varit en fantastisk omtanke för varandra och mycket värme och hopp.
Det är inte roligt att se dem som är så sjuka – Mia Eriksson
Mia Eriksson anser också att filmen har behövts, då vissa inte tar coronapandemin på allvar, utan lever vidare som vanligt.
– Vissa har svårt att föreställa sig hur svårt sjuk en patient är när det krävs intensivvård. Alla är inte gamla eller har bakomliggande sjukdomar. Det är inte roligt att se dem som är så sjuka. Vi måste ha fortsatt respekt för det här. Om alla avstår någonting som man vanligtvis brukar göra så hjälps vi åt.
Uppmanar folk att söka vård
Sjukvården vill även skicka med till allmänheten att man inte ska vara rädd för att söka vård i dessa tider.
– Vi är bekymrade över att folk inte söker vård om man behöver det. Människor verkar vara rädda för att ta resurser eller för att bli smittade. Vi har resurser för att skilja på patienter som har drabbats av covid-19 och inte, det finns bra rutiner.
– Samtidigt vill vi att enskilda personer är ärliga mot oss och uppger om de har symtom, milda eller ej.