• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Väl hårdvinklad slutsats

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Angående debattartikel av Stefan Widqvist, i VF 11/5.

SD marscherar i takt med svenska folket, dock med lite bredare steg.

”Det är inte heller några småsummor som Sverigedemokraterna vill ta bort från biståndsbudgeten – 20 miljarder!”, utbrister artikelförfattare och presenterar detta som ett argument mot SD:s politik. Rätt så oförsiktigt.

Exakt samma fras kan brukas som ett utmärkt argument just för SD:s politik. Sverigedemokraterna vill att 20 miljarder riksdaler stannar i landet och servar återuppbyggnaden efter covid-19-pandemin. Det är inte heller några småsummor!

Vidare läser vi, att Sverigedemokraterna inte vill gå i takt med det svenska folket. Detta argumenteras med att ”SIFO:s undersökningar visar att ca 80 procent av svenska folket anser, att det är viktigt att Sverige bidrar till utveckling i andra länder”. Låt oss skaffa upplysningar utifrån primärkällan ”Opinion-19: En analys av resultaten i Sidas undersökning av svenska folkets kunskap om och intresse för utveckling och bistånd”.

På sidan 12 står: ”Årets mätning visar på en tydlig försvagning av stödet för biståndsanslagets storlek.”

Bara 54,6 procent är positiva till dagens biståndsnivå. En smula över hälften.

Ja, det är ”cirka 80 procent” eller för att vara exakt 76 procent som tycker att det är viktigt att Sverige bidrar till utveckling i de fattiga länderna. Dock en enda siffra ingalunda kan säga något om takten (tendensen), följaktligen kan den inte säga om SD går i takt eller otakt med det svenska folket. Det är uppenbart. För att få en vink angående tendensen läser vi i ”Opinion-19” vidare på sidan 13:

”Förändringen jämfört med tidigare år mycket tydlig – det är klart fler som tar avstånd och klart färre som instämmer”.

På samma sida finns svaren på påståendet: ”Sverige har nog med egna problem som borde lösas först, sedan kan vi börja tänka på andra länder”, och är ännu tydligare: ”Andelen som instämmer helt eller delvis har ökat med 9,5 procentenheter sedan i fjol – också det den kraftigaste förändring som har uppmätts”.

Tendensen (takten) är solklar: fler och fler vill dra ner på biståndet. Och det är svenska folkets vilja. Och det är SD:s vilja, och den är i takt med svenska folket. Just i takt med svenska folket!

Uteslutande sådan slutsats kan man plocka ut ur SIFO:s undersökningar och ingen annan.

Ja, vi alla vinklar lite (eller mycket) när vi försöker få fram sitt budskap. Det är rätt så naturligt. Men att vinkla hela 180 grader i takt eller otakt?

Leonid Kuzmin

Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.