• idag
  25 maj
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ställ in dig på hemester

Ledare
PUBLICERAD:
En bild från Albufeira i Portugal i mars. En läskande öl vid Atlanten i sommar ser avlägsen ut just nu.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Socialminister Lena Hallengren är lite bekymrad över att vi börjar slappna av. Faran är inte över, förklarade hon tillsammans med statsminister Stefan Löfven när regeringen på onsdagen öppnade för att vi får resa 1-2 timmar med bil från hemmet. Om vi använder ”sunt förnuft och stor försiktighet”.

Drygt 70 nya dödsfall om dagen räknas in i snitt och den eftertraktade flockimmuniteten ser avlägsen ut. Så någon anledning att slappna av finns verkligen inte.

Håll i och håll ut är det givna rådet, nu och för lång tid framåt. MSB:s undersökning som visar att svenskarna anammat ett något mer avslappnat förhållningssätt till myndigheternas rekommendationer är därför dåliga nyheter.

Fortfarande gäller att onödiga resor ska undvikas. Stora partyn ska inte anordnas och det är därför logiskt och rätt att Transportstyrelsen beslutat att förbjuda "färd på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning, karnevalståg eller motsvarande".

Våren 2020 liknar ingen annan, sommaren 2020 kommer inte heller att göra det. Det är läge att glömma utlandsresor och folkfester. Se det som ett utmärkt tillfälle att upptäcka hur mycket fint och sevärt det finns alldeles i närheten.

För turistbranschen blir det svåra tider. Länder som Kroatien och Grekland är oerhört beroende av utländska besökare. Nu försöker länder som stängt ner helt hitta exitstrategier för att öppna igen. Men det blir inte enkelt.

– Det är långt kvar till exit för den här pandemin, som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gjorde klart vid samma presskonferens.

Världshälsoorganisationen WHO skickar samma budskap. Det finns inget slutdatum och några löften kan inte ges när det är över. Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) räknar med att det i bästa fall finns ett vaccin framme om ett år.

Att Folkhälsomyndigheten väntar med att ge besked om råd inför sommaren och att UD förlänger avrådan från utlandsresor med en månad i taget kan vara ett sätt för dem att hålla hoppet om normalitet uppe. Nu gäller rådet att avstå utlandsresor fram till 15 juli.

EU-kommissionen hoppas på lättnader i reserestriktionerna och en öppning av gränserna i sommar för att möta vänner och ”få lite välbehövd vila, avslappning och frisk luft” . Ett litet första steg var krav på munskydd på flyget och elektroniska biljettköp. Men någon enhetlig linje kring resandet blir svårt för medlemsländerna att finna.

Sjukdoms- och smittoläget varierar stort mellan och inom länder. Karantänsreglerna spretar åt olika håll. Vem vill åka till ett land där du först måste sitta i karantän i två veckor? Och kommer de ”farliga” svenskarna att bli insläppta överallt?

Risken finns för diskriminering och nya spänningar mellan EU:s medlemsländer. Tyskland öppnar till exempel gränsen mot Österrike och Frankrike, men inte än så länge mot övriga grannländer.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson menar att om man öppnar en gräns mellan två medlemsländer så måste alla EU-medborgare ha rätt att passera där. Det borde självklart vara så, men det är tveksamt om regeringarna går med på det.

Det är lika bra att ställa in sig på hemester. Folkhälsan får helt enkelt gå före reslusten i sommar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.