• idag
    25 maj
    17°
    • Vind
      2 m/s
    • Vindriktning
      NO
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • tisdag
    26 maj
    17°
    • Vind
      3 m/s
    • Vindriktning
      S
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • onsdag
    27 maj
    17°
    • Vind
      3 m/s
    • Vindriktning
      SV
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • torsdag
    28 maj
    17°
    • Vind
      2 m/s
    • Vindriktning
      NO
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • fredag
    29 maj
    17°
    • Vind
      3 m/s
    • Vindriktning
      SV
    • Nederbörd
      0.0 mm

Risk för sämre matvanor under viruskrisen

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Tomma skolmatsalar på grund av virusrestriktioner ökar risken för sämre matvanor bland gymnasieelever. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Coronakrisen får oräkneliga följder för samhällslivet. Nu varnas för att låginkomsttagare, äldre och gymnasister riskerar sämre matvanor.

I en ny rapport gör Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm en prognos om kort- och långsiktiga viruseffekter på kosten.

– Det är framför allt äldre och resurssvaga personer i samhället som riskerar att få för lite i sig av vissa näringsämnen. Det behövs bra och balanserad kost för att upprätthålla immunförsvaret, säger Liselotte Schäfer Elinder, handläggare på enheten för hälsofrämjande levnadsvanor vid CES.

Hon ser flera aspekter som kopplar coronakrisen till sämre matvanor: Äldre kommer inte ut för att handla lika lätt. Gymnasierna är stängda och därmed skolbespisningarna. Frukt och grönsaker är relativt dyrt per kalori.

– Det är inget nytt problem att många inte äter tillräckligt hälsosam kost. Men det riskerar att bli värre för vissa grupper, som de med låg inkomst och den gruppen kan ju bli större nu, säger Liselotte Schäfer Elinder.

– Risken är att frukt och grönt blir ännu dyrare på grund av brist på säsongsarbetare under krisen.

CES varnar även för marknadsföring av kosttillskott och hälsokostpreparat som påstås stärka immunförsvaret och skydda mot virus och bakterier.

– Det finns inga vetenskapliga studier som styrker påståenden om att stora doser vitamin C eller fiskolja skyddar mot coronavirus och dess effekter, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Fakta: Livsmedelsverkets kostråd

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm varnar för desinformation spridd i sociala medier om påstådda mirakulösa effekter av vissa näringsämnen mot coronaviruset.

CES rekommenderar i stället Livsmedelsverkets kostråd och konsumentråd.

Källa: CES

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.