Hoppa till huvudinnehållet

Politiker mot tjänstemän i Forshaga

Publicerad:
I Forshaga kommun har politikerna i barn- och utbildningsnämnden tröttnat på sina egna tjänstemän och protesterat formellt. Ett speciellt läge, menar kommunchefen Torbjörn Falk.
I Forshaga kommun har politikerna i barn- och utbildningsnämnden tröttnat på sina egna tjänstemän och protesterat formellt. Ett speciellt läge, menar kommunchefen Torbjörn Falk. Foto: Peter Bäcker

Politikerna i Forshagas barn- och utbildningsnämnd har tröttnat på sin egen förvaltning. Nyligen reserverade de sig mot tjänstemännens sparförslag, med hänvisning till att det var för undermåligt.

– Under mina 35 år i politiken har jag aldrig ens hört talas att nån behövt göra nåt liknande, säger Thomas Nilsson (M).

Det hela handlar om barn- och utbildningsnämndens budget för året, som politikerna redan i januari såg skulle bli tajt. 9,5 miljoner kronor beräknades då behöva sparas, vilket man bad förvaltningen ta fram ett anpassningsunderlag till.

Sedan gick tiden, men några sparförslag kom inte – förrän den 22 april. Men det såg inte ut som politikerna tänkt sig. Den största besparingen hade lagts på Ulleruds skolområde (Deje), där tio tjänster föreslogs kapas bort. Men samtidigt påpekades i skrivelsen att kommunen i så fall skulle bryta mot skollagen. 5,7 miljoner kronor hade dessutom förvaltningen lämnat helt utan åtgärd.

Nämndordföranden Aakash Budathoki (S) förklarar:

– Det kändes helt enkelt inte seriöst. Vi politiker kan inte vara ekonomer eller experter på varje detalj, men vi måste kunna lita på att förvaltningen utför de uppgifter som vi ber dem om.

Han fortsätter:

– Det är en sak om man lyfter på varje sten och inte kan hitta sparförslag utan att konsekvenserna blir svåra, då kan vi gå till kommunfullmäktige med det, men här fanns ingen helhetssyn överhuvudtaget. Därför tog vi till den här ovanliga åtgärden att gå in med en gemensam reservation.

Thomas Nilsson (M) tror att reservationen som han och övriga nämndpolitiker lämnade in är en unik händelse. "Jag har inte ens hört talas om nåt liknande, men vi måste få till en skärpning".
Thomas Nilsson (M) tror att reservationen som han och övriga nämndpolitiker lämnade in är en unik händelse. "Jag har inte ens hört talas om nåt liknande, men vi måste få till en skärpning". Foto: Jeanette Dahlström

Förutom Socialdemokraterna ställde sig även Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna bakom reservationen. Thomas Nilsson (M) som i höstas hårt kritiserade Aakash Budathoki för bristande kontroll menar att han nu inser problematiken bättre:

– Jag kom själv i nämnden i december ifjol, och jag kunde knappast ana att det skulle fungera på det här sättet. Eller inte fungera. Detta måste ju vara unikt, jag har aldrig ens hört talas om att politiker behövt reservera sig mot sin egen förvaltning. Men vi måste få till en skärpning.

För några veckor sedan hyrde kommunstyrelsen in en extern stödresurs, en konsult från PWC, för att genomlysa barn- och utbildningsnämnden. En rapport är på gång inom kort.

Varken Aakash Budathoki eller Thomas Nilsson vill kommentera huruvida de har förtroende för förvaltningschefen Peter Öhlander. Detta eftersom det är kommunchefen som anställer och ansvarar för förvaltningscheferna.

Kommunchefen Torbjörn Falk menar att det är ett speciellt läge:

– Jag kommer att höra mig för med alla parter, i mina ögon är det här en fråga om tillit och kommunikation. Det har ju hänt förr, även i andra verksamheter, att man inte fått ordning på ekonomin, men jag tror det finns mer än två sidor på det här myntet.

Vilka åtgärder kommer du vidta gentemot förvaltningschefen?

– Min dialog och uppföljning med Peter måste jag få hantera själv. Jag anser att jag har ett nära samarbete med samtliga chefer.

VF har sökt Peter Öhlander, dock utan resultat.

Artikeltaggar

Forshaga kommunPolitikTorbjörn Falk

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.